Östnylänningar njuter av fotbollsfebern på Island

PETRA AROLA. - Vi satt samlade i ett kök och såg på gårdagens match över väldigt knaggligt internet och missade olyckligtvis alla målen, men vad gör nu det. Bild: Petra Arola

Det är något av karnevalsstämning på Island efter att fotbollslandslaget slagit ut England i åttondelsfinalen i EM. Vi kontaktade några östnylänningar som befinner sig på sagornas ö.

Christa Blomberg jobbar som rådgivare på Finlands ambassad i Reykjavik.

– Isländska framgången syntes nog bokstavligen med fest och fyrverkeri igår. Festen på gatorna i centrum lär ha hållit på långt in på natten. En isländsk kompis sade att igår att det var den nästa bästa dagen i hans liv.

En stor del av Islands nästan 350 000 invånare har rest till Frankrike för att se matcherna på ort och ställe.

– I dag börjar folket antagligen blicka framåt till nästa match och då är det många som försöker reda ut hur de ska ta sig till Frankrike för att se söndagens match. Icelandair lade till ett flyg till Nice inför gårdagens match som såldes slut på 10 minuter så någonting liknande händer troligtvis igen.

– Det skulle inte förvåna mig om mängder av islänningar skulle boka biljetter till Frankrike för att se söndagens match live säger Marika Lönnroth jobbar som butiksbiträde i Hafnarfjörður nära Reykjavik.

CHRISTA BLOMBERG. - Festen på gatorna i centrum lär ha hållit på långt in på natten. Bild: .

På väg att bli supporter

– Stämningen är verkligen på topp och det är fantastiskt att se den stora hejarklacken. Det är speciellt då många tusen människor sitter på läktarna och sjunger isländska hejarklackssånger. Jag har inte tidigare varit särskilt intresserad av fotboll, men jag tror att jag i och med Islands framgångar håller på att bli en supporter. Jag, och hela landet, är just nu otroligt stolta för vårt lag, säger Lönnroth.

Petra Arola jobbar på en gård i Fljótsdalur i östra Island.

– Alla här är helt mållösa när Island för varje match de spelar förbättrar sitt spel. Vi är långt från civilisationen här i Fljótsdalur så här finns ingen tv. Vi satt samlade i ett kök och såg på gårdagens match över väldigt knaggligt internet och missade olyckligtvis alla målen, men vad gör nu det. Enligt mig är det bästa att se hur Island har hela Europas stöd och att höra "Áfram Ísland" dåna från läktaren.

Framgången engagerar islänningarna och känslorna ploppar upp på ytan när Gunnarsson, Arnason, Skulason och de andra fotbollskrigarna för Island allt närmare en final.

– Jag är så otroligt glad för Island, en pyttenation och definitivt en underdog då det kommer till fotboll. Islänningarna jag jobbar med är minst lika överraskade som vi andra, i går då Island vann var en av mina kollegor nära till tårar.

MARIKA LÖNNROTH. - Jag har inte tidigare varit särskilt intresserad av fotboll, men jag tror att jag i och med Islands framgångar håller på att bli en supporter. Bild: Marika Lönnroth

Mer läsning