Östnylänningar involverade i jättelik brottshärva

TILLSLAG. Polisen grep personer också i östra Nyland. Bild: Arkiv/Max Nyberg

Avdelningen för ekonomisk brottslighet på Polisinrättningen i Sydöstra Finland har deltagit i utredningen kring ett ovanligt omfattande brottsfall.

Det var redan 2017 som Polisinrättningen i Sydöstra Finland fick en inofficiell förfrågan från polisen i Tyskland. Budet var att det behövdes hjälp med en omfattande förundersökning som sträcker sig över flera landsgränser. Allt kretsade kring inköp från tyska nätbutiker med förfalskade kreditkort, och i bakgrunden fanns ett organiserat gäng. Inköpen, som i regel var av hög kvalitet, hamnade på olika håll i Europa – också Finland.

Polisinrättningen i Sydöstra Finland publicerade ett pressmeddelande om utredningen på onsdagen. De uppger att de tyska myndigheterna hade drygt 35 000 olika nätbedrägerier från 2012 till 2017 att reda ut. För att sköta utredningen skapades en utredningsgrupp tillsammans med Europol och Eurojust.

Finländsk polis besökte Europol åtminstone två gånger 2017 och 2018 för att delta i operativa möten. Snart klarnade det att en del av de misstänkta bodde i östra Nyland och Villmanstrand.

I juni slog polisen till samtidigt på flera håll i Europa. Totalt greps 15 personer, och man gjorde husrannsakan i 31 bostäder. Gripandena ägde rum i bland annat Finland, Sverige, Ukraina och Storbritannien.

Enligt Polisinrättningen i Sydöstra Finland orsakade den brottsliga verksamheten ekonomiska skador på omkring 18 miljoner euro. Utredningen fortsätter i Tyskland.