Östnyländska elever prisades för sin läslust

LÄSKLANEN. Kopiostos och Finska Kulturfondens projekt Läsklanen uppmuntrar skolorna att satsa på sina bibliotek och den vägen främja elevernas läslust. Bild: Mostphotos

Kopiostos och Finska Kulturfondens projekt Läsklanen, som syftar till att uppmuntra utvecklingen av skolbibliotek, har delat ut pris till skolor som lyckats bra med att främja elevernas läslust. Flera östnyländska skolor finns med bland pristagarna.

Skolorna som nådde topplaceringar inom ramen för projektet Läsklanen har flerspråkighet, internationalitet och kreativa utvecklingsplaner som gemensamma nämnare. Bland 450 ansökande skolor valdes 281 ut och på dem fördelas en summa på över 600 000 euro.

Huvudpriset på 20 000 euro gick till Kaivokselan koulu i Vanda för deras idé om ett ubåtsbibliotek, och på andra plats kom Etäkoulu Kulkuris e-biblioteksidé, som belönades med 15 000 euro. Sex skolor belönades med priser på 10 000 euro.

Därtill fick fler än 270 skolor runtom i Finland priser på 1 000–5 000 euro, bland dem Kulloon koulu och Tolkkisten koulu i Borgå som fick 2 000 euro inom ramen för Läsklanen. 1 000 euro fick Albert Edelfeltin koulu, Huhtisen koulu och Kvarnbackens skola i Borgå samt Kirkonkylän koulu i Strömfors.

Projektet Läsklanen fortsätter hösten 2018 då alla Finlands lågstadie- och enhetsskolor får gratis bokpaket. Skolorna får välja ett bokpaket bland fem alternativ, vilka böcker som ingår i paketen klarnar i mars. ÖN

Mer läsning