Östnyländsk representation i NM i fälttävlan

HÖGT. Monica van Assendelft och Chupito M är redo för de mastiga hindren i NM som avgörs i Ypäjä i slutet av veckan. Bild: PRIVAT

Två östnyländska ekipage deltar i Nordiska Mästerskapen i fälttävlan som avgörs i Ypäjä med start på torsdag. Det är Axel Lindberg från Sibbo och Monica van Assendelft från Borgå.

Nordiska mästerskapet i fälttävlan avgörs i Ypäjä i mitten av augusti.

Snart 18 år gamla Monica van Assendelft representerar ryttarföreningen Borgå Mustang och tävlar ännu i år som junior. I början av året stod inte NM på hennes tävlingsprogram, men säsongen har gått över förväntan och ekipaget kvalade till NM.

– Det var inte riktigt så jag tänkte i början av året, men säsongen har gått bra och resultaten räckte för att komma med i NM, säger van Assendelft.

Det här är van Assendelfts andra säsong som fälttävlansryttare, så utvecklingen har verkligen gått snabbt för både häst och ryttare. Sin häst Chupito M har hon haft i fyra år.

– Han är jättepersonlig. När han kom till oss var han ganska inåtvänd och det tog länge innan vi fick ut honom ur sitt skal.

Som tävlingskumpan är Chupito M perfekt.

– Han ger sitt allt, speciellt på terrängbanan där är han som bäst, det tycker han om.

I fälttävlan rider man tre olika grenar, dressyr, banhoppning och terrängprov med fasta hinder. Det sammanlagda resultatet avgör segraren.

– Man behöver en väldigt mångsidig träning för att klara sig i alla deltävlingar i fälttävlan. Det är många tränare som varit med på den här resan så här långt och skulle gärna tacka alla inblandade för deras hjälp på ett eller annat sätt. Och självklart vill jag också tacka min familj som gör det möjligt för mig att försöka nå mina drömmar, säger Monica van Assendelft.

Inte första gången

För Axel Lindberg är stora arenor inget nytt. Han tog NM-guld i fjol som ung ryttare och red i år i europamästerskapen i klassen för unga ryttare, Young Riders. I NM tävlar den 20-åriga ryttaren i öppen klass.

– I NM är seniorklassen på samma nivå som klassen för Young Riders i EM, så jag tror det går bra, säger han med tillförsikt.

Samarbetet med hästen My Laptop fungerar utmärkt trots att den stått till Lindbergs förfogande endast ett par år.

– Den har hunnit vila lite efter europamästerskapen och kommit bra igång igen, säger Lindberg.

Axel Lindberg representerar Husarryttarna.

NM i fälttävlan avgörs på Ypäjä 16–19.8. Samtidigt rids också finalerna i serietävlingen Avant Trophy som är en serie för unga fälttävlanshästar. Ekipagen rider ett terränghindersprov och förutom det bedöms hästens typ, steg och potential inför framtiden.

Både Axel Lindberg och Monica van Asseldelft deltar också i unghästfinalen, Lindberg med hästarna Evyta och SG Marimia och van Assendelft med Mini Magic.