Östnyländsk färg på Almedalsveckan

I ALMEDALEN. Andreas Elfving, Anna-Maja Henriksson, Otto Andersson och Silja Borgarsdóttir Sandelin deltar i Almedalsveckan. – Jag kommer att ta med mig många goda idéer härifrån, säger Otto Andersson. Bild: Mattias Fagerholm

På Gotland avslutades Almedalsveckan på söndagen. Otto Andersson från Lovisa var på plats under veckan med SFP:s delegation.

Politikerveckan i Almedalen i Visby ordnas för femtionde gången i år och Otto Andersson, Svenska riksdagsgruppens och SFP:s politiska rådgivare, är där för andra året i rad.

– Det kan liknas vid Finlandsarenan, men Almedalsveckan är mycket större, säger han.

Det stundande riksdagsvalet i Sverige sätter också sin prägel på årets Almedalsvecka.

– Stäningen är exceptionell, riksdagsvalet märks i allt, säger Otto Andersson.

Ett allvarligt tema som väcker diskussion är olika former av inskränkthet och hur man ska förhålla sig till det. Trots allvarliga ämnen är stämningen på Almedalsveckan god.

– Här råder ingen tryckt stämning, det är det positiva som präglar, säger Andersson.

Man vet aldrig vem som kan komma emot på gatan här i Almedalen, det kan vara Sveriges stadsminister eller en bekant från Lovisa.

SFP i Finland har nära samarbete med de svenska partierna Liberalerna och Centerpartiet. Under veckan har Otto Andersson lyssnat på flera talare från de här partierna och bytt idéer med svenska kolleger. Han tycker att man kan lära sig mycket som man har nytta av.

– Sverige och Finland är ganska lika, det som är aktuellt i Sverige brukar även beröra oss här i Finland.

För Andersson är Almedalsveckan en chans att få nya idéer som han sedan kan utveckla och använda i sitt arbete hemma i Finland.

– Det är aldrig fel att lära sig av andra, säger han.

Under veckan har delegationen haft ett ganska späckat program, men Andersson har ändå hunnit gå omkring i staden och stött på flera bekanta, både från Östra Nyland men också bekanta han träffade under Almedalsveckan i fjol.

– Man vet aldrig vem som kan komma emot på gatan här i Almedalen, det kan vara Sveriges stadsminister eller en bekant från Lovisa.

Under veckan är det inte bara politik som får utrymme. Det ordnas en hel del evenemang och det finns något för alla. Det pågående VM i fotboll syns också, speciellt då Sverige har match.

– När Sverige vann matchen mot Schweiz märkets det. Allting stannade upp och det var en härlig stämning.