Östnyländsk ensemble nominerad till årets amatörteaterpjäs

ÖSTNYLÄNDSKA TALANGER. Gita Nylund och Petra Sundqvist som hör till AV-teaterns ensemble har båda kopplingar till östra Nyland och är kända från Lurens-scenen. Bild: Oskar Silén

AV-teatern, eller Arbetets vänner, har fått en ny fjäder i hatten. Uppsättningen "Krymplingen på Inishmaan" har nominerats till titeln årets amatörteaterpjäs som delas ut vid den årliga festivalen Harrastajateatterikesä i Jyväskylä.

– Jag talar nog för hela ensemblen då jag säger att vi är enormt ärade att få bli nominerade till titeln årets amatörpjäs, säger Petra Sundqvist som är en av skådespelarna på AV-teatern.

Bland 36 insända bidrag blev sex stycken nominerade till priset. Krymplingen på Inishmaan är också den enda svenskspråkiga uppsättningen som blev nominerad. Tyvärr blir det varken prisutdelning eller vinnare i år då festivalen inhiberades på grund av coronaviruset. Petra Sundqvist tycker ändå att priset är sekundärt.

– Vi är nog jättebesvikna, de som är nominerade skulle annars få framföra sin pjäs på Jyväskylä stadsteaters scen och det hade vi sett framemot. Där brukar vara ganska mycket folk för att se på pjäserna så det skulle verkligen ha varit roligt att få spela den en gång till, säger hon.

Pjäsen Krymplingen på Inishmaan av Martin McDonaghs spelades i februari 2020 och blev en publikframgång. Oskar Silén, som bland annat regisserat flera uppsättningar på Lurens sommarteater, stod för regin. Också flera av medlemmarna i ensemblen har rötterna i Östnyland och är kända från Lurens.

Mer läsning