Östnylands reporter testade – stadscykeln är både enkel och miljövänlig

CYKELTEST. Full fart i Runebergsparken. Bild: Kristoffer Åberg

Efter ett antal om och men susar jag i väg på den brandorangea stadscykeln Ensio. Den är bara en av många stadscyklar som dykt upp i Borgå under veckan.

Nu finns möjligheten att hyra en stadscykel i Borgå. Jag prövade själv en av cyklarna och anser att de verkligen är behändiga ifall man behöver färdas kortare sträckor i närheten av centrum.

TEKNISKT. På appen Donkey Republic ser man var de närmaste cykelstationerna finns. Bild: Kristoffer Åberg

Först ska man ladda ner appen Donkey Republic på mobilen och registrera sig. Det här är den biten jag tror att kan vara aningen besvärlig för den som inte är bekant med systemet sedan tidigare.

När registreringen är klar är det bara att välja alternativet "hyr en cykel", och appen berättar var den närmaste cykelstationen ligger och reserverar en cykel åt en. Alla cyklar har egna namn, så att man lätt ska kunna skilja dem åt. Min heter Ensio.

När jag hittade Ensio på cykelstationen på torget var det bara att låsa upp cykeln med appen och sedan kunde jag trampa iväg. Det mest krävande under färden var att bemöta alla stirrande människor med ett glatt leende. Det kändes rent av ganska pinsamt.

Jag tycker att stadscyklarna fungerar bra för människor som behöver ta sig från ett ställe i staden till ett annat. Förutom faktumet att de är miljövänliga, ger de en också motion. Om man inte har tillgång till en egen cykel i staden kan det vara en stor lättnad att kunna hyra en cykel för en liten peng.

PÅ ÅTERSEENDE. Returnerandet av cykeln går smidigt med hjälp av appen. Bild: Kristoffer Åberg

Ibland kändes cykeln irriterande klumpig, på grund av sin stadiga uppbyggnad, men i det stora hela gladde jag mig åt de tre växlarna och handbromsarna. Sadelns höjd gick också att justera.

När jag ville lämna tillbaka cykeln såg jag på navigatorn i appen att närmaste cykelstation bara var ett kvarter borta. Väl framme var jag först lite konfunderad över hur man får cykeln låst, men sedan kändes systemet helt logiskt. Det var en rolig åktur och jag hoppas många andra kommer dra nytta av stadscyklarna!

Mera information om stadscyklarna hittar du här.

Mer läsning