Östnyland går in för betallösning på webben

JOURNALISTIK KOSTAR. Jag tror att tiden är mogen nu för en betaltjänst och att läsarna har förståelse för att innehållet kostar, oavsett publiceringskanal, säger Östnylands chefredaktör Helén Kurri. Bild: Kristoffer Åberg

Östnyland börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten ostnyland.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättningsvis kommer det att finnas också gratisinnehåll på sajten.

Från och med nu kommer en del artiklar på ostnyland.fi kräva att man loggar in sig som användare. Det här är ett första steg mot en betallösning där en del av innehållet är exklusivt för prenumeranter. Östnylands chefredaktör Helén Kurri säger att förändringen kommer vid rätt tidpunkt.

För att kunna läsa Premiuminnehållet bör du ha ett digitalt konto. Om du redan är prenumerant av papperstidningen eller har en digital prenumeration fungerar ditt gamla konto förutsatt att det är kopplat till din prenumeration. Var vänlig och kontakta kundservice ifall ditt digitala konto inte är kopplat till din prenumeration.

Under en första testperiod kommer materialet gå att läsa även utan prenumeration så länge som du är inloggad. Sedan börjar innehållet kosta och då krävs en prenumeration.

Om du inte lyckas logga in och har glömt ditt lösenord så kan du byta ditt lösenord på sidan https://www.ostnyland.fi/losenord/.

Om du inte har ett konto och vill läsa Premiumartiklar kan du skapa ett konto i samband med att du öppnar en Premiumartikel. Alternativ kan du välja "Logga in" upp i högra hörnet på ostnyland.fi och sedan klicka "Registrera dig!"

ÖN-Premium kostar 6,90 euro per månad och ger tillgång till alla artiklar på ostnyland.fi, och till e-tidningen. Pappersprenumeranter har tillgång till allt digitalt material.

– Efter två år som tvådagarstidning men med nyheter dagligen på webben finns det helt klart efterfrågan på bra lokaljournalistik, som levereras snabbt och var man än befinner sig. Smarttelefon, läsplatta eller papperstidning – kanalen spelar inte så stor roll längre, utan innehållet är det som folk vill ha.

– Vi vill satsa på våra betalande kunder, och vi kommer att införa en premiummodell som vår betallösning. Det betyder att du på sajten kommer att se artiklar som är unika och som ger våra prenumeranter ett mervärde, och för att läsa dem kommer du nu i början endast bli ombedd att logga in men i ett senare skede behöver du vara prenumerant. För den som vill bli digital prenumerant kommer vi att kunna erbjuda ett verkligt förmånligt alternativ, säger Susanna Landor, ansvarig utgivare för KSF Medias tidningar.

Vilka artiklar är enbart för prenumeranter?

Våra unika artiklar och större satsningar är premiuminnehåll, medan allmänna nyheter precis som nu är öppet innehåll. För en digital prenumeration har man förstås enkelt tillgång till allt, och har du redan nu en pappersprenumeration ingår också allt.

Varför gör Östnyland det här?

– Vi vill bygga en digital innehållsaffär och en hållbar ekonomi för framtiden och ser det som ett sätt att säkerställa att vi också i fortsättningen kan göra journalistik av hög kvalitet. Det här är ju ingenting som är unikt för Östnyland och de andra tidningarna inom KSF Media-gruppen, utan en vedertagen lösning som många mediehus med oss valt att införa, säger Susanna Landor och tillägger att det samtidigt finns en rättviseaspekt här: Det är orätt mot pappersprenumeranterna att den som läser digitalt får tillgång till vårt premiuminnehåll gratis.

Östnyland har ett omfattande och mångskiftande utbud, egna nyheter och granskar de lokala makthavarna.

Det kommer att vara gratis i början, men när ska man börja betala?

– Inom den närmaste tiden. Vi har inte slagit fast något exakt datum, utan först testar vi genom inloggning och inom en kort framtid kommer betaltjänsten att införas.

Varför ska man betala just för Östnyland då det finns innehåll att läsa gratis på internet?

– Östnyland har ett omfattande och mångskiftande utbud, egna nyheter och granskar de lokala makthavarna. ÖN är och ska också vara den tidning som är bäst på frågor som rör det svenska i Östnyland, säger Helén Kurri.

Nu börjar vinden vända, och läsarna vänjer sig allt mera vid att bra journalistik kostar, och att det mesta finns bakom en inloggning.

Använd ditt gamla konto

Printprenumeranterna är oerhört viktiga och värdefulla, men samtidigt måste Östnyland erbjuda kunderna alternativ till papperstidningen.

– När tidningar började dyka upp på webben i slutet av 1990-talet var allt gratis, och så fortsatte det väldigt länge. Det var väl ett misstag, men man räknade med intäkterna skulle komma från annonsförsäljning. Så gick det inte riktigt, men läsarna vande sig vid gratis innehåll. Nu börjar vinden vända, och läsarna vänjer sig allt mera vid att bra journalistik kostar, och att det mesta finns bakom en inloggning. Det börjar bli normen överallt, och det är bra. Det är det enda sättet att trygga en hälsosam och självständig journalistik, säger Max Nyberg, reporter på tidningen Östnyland.

De som redan har ett konto på ostnyland.fi kommer inte att behöva skapa ett nytt konto i och med inloggningsfasen och övergången till betallösningen.

Mer läsning