Östanåparken väcker ökat intresse

LJUS I SIKTE? Nya förvaltningshuset väntar fortfarande på en investerare. Bild: Evy Nickström

Flera stora fastigheter väntar på beslut om framtiden i Östanåparken i Nickby. Nu verkar ett spirande intresse ändå finnas.

De omfattande planerna för det gamla sjukhusområdet, Östanåparken i Nickby har länge väntat på villiga investerare. Mest omdiskuterat är det så kallade nya förvaltningshuset som stått tomt sedan 1999, och som är illa nedgånget. Huset står på paradplats och ägs av byggbolaget YIT. YIT:s avtal med kommunen går ut i år och det innebär att byggbolaget måste fatta beslut om att renovera eller överge projektet.

Ett annat hus som stått i väntan på åtgärder är köksbyggnaden söder om Paul Olssons park, tidigare kallad Kokkikartano. Fastigheten ägs av Helsingfors stad och i arkitektplanen är huset reserverat för bostadsbruk.

Återkommer senare

Byggbolaget Sisco Oy har visat intresse för olika byggprojekt i Nickby och Söderkulla. Verkställande direktör Lauri Halminen vill inte i detta skede bekräfta att man förhandlat uttryckligen just i fråga om de två nämnda fastigheterna.

– Förhandlingar förs kring olika projekt i Nickby. Men vi har inga avtal och inga underskrifter ännu.

Troligen kan vi återkomma mot hösten, säger Halminen.

Sisco Oy har intresse av olika typer av projekt i både Söderkulla och Nickby.

– Söderkulla har varit attraktivt redan länge, men det är helt kart att även Nickby börjar bli ett intressant växande område.