OS i Pyeongchang är ingen utopi

Freestyle. Nittonåriga Daniel Antell, hemma från Hindsby i Sibbo, tog hem årets Europacup i slopestyle. Nu är blicken riktad mot olympiska vinterspelen i Pyeongchang år 2018.

– OS i Sydkorea är helt klart ett mål som redan nu finns i tankarna, berättar Daniel Antell som för tillfället gör sin värnplikt i idrottskompaniet i Sandhamn.

Den gångna säsongen var allt annat än lätt. I samband med ett landslagsläger i Dubai i början av november slog Antell sitt knä då han kraschade mot ett räcke.

Större delen av säsongen gick till spillo på grund av rehabilitering men då han väl kom upp på skidor igen var ivern desto större.

Grunden till totalsegern lade Daniel Antell i österrikiska St. Anton där han i slutet av mars vann tre deltävlingar inom loppet av två dagar. Dessutom plockade han nästan 50 poäng i säsongsavslutningen i italienska Silvaplana.

Överlägsen etta

Bild:

Daniel Antell vann cupen med sammanlagt 344 poäng och marginalen ner till tvåan Igor Lastei från Italien blev slutligen över 100 poäng. Carlitos Aguareres Loan från Andorra var trea med 220 poäng.

– Jag hade visserligen hunnit spendera flera veckor på snö men eftersom det var min första tävlingsstart efter knäskadan så kom nog framgången i St. Anton som en överraskning. Allt klickade till hundra procent.

Det var faktiskt första gången en finländare tog hem totalsegern i Europacupen i slopestyle. Tidigare har de blåvita freestyleåkarna rönt framgångar främst i puckelpist där exempelvis Topi Kanninen i fjol tog hand om totalsegern.

– Visst sätter jag ett stort värde på den här segern – det är trots allt den överlägset främsta meriten i min karriär.

Efter att ha tillbringat blott två veckor i arméns grå har Daniel Antell ännu ingen klarhet i hur lång hans tjänstetid kommer att bli. Målet är att klara sig på sex månader.

– Nästa säsong blir såtillvida annorlunda att vi med landslaget åker till USA för två månader för att träna och tävla. Överlag kommer säsongen 2017, med ett år kvar till OS, att präglas av många världscuptävlingar.

OS hägrar

Profilen

Daniel Antell.

Född 2.8.1996 i Sibbo.

Förening: Moebius Freestyle.

Grenar: Slopestyle, Big Air, Halfpipe.

Meriter:

2012: sexa i Austrian Freeski Open Rookie, femma i Sappee Finnish Open Pro 5 BigAir, tvåa i FM Rookie Slopestyle, etta i FM Rookie Halfpipe, etta i Audi Freestyle Ski Tour Slopestyle-serien.

2013: åtta i Swedish SlopeStyle Tour-finalen, åtta i FM Pro Slopestyle, trea i FM Pro Halfpipe, femma i Glacier 3000 Invitational Slopestyle.

2014 etta i Nor Freeski Cup-deltävling i BigAir, tolfte i VM för juniorer.

2015: 26:a i VM-tävlingarna i freestyle.

2016: totalseger i Europacupen, seger i Europacupen i S:t Anton (slopestyle och Big Air), FM-sexa i slopestyle.

Hobbyn: Fallskärmshoppning, Skateboarding, Surfing.

Övrigt: Link till säsongens åk hittas på https://vimeo.com/163457887. Man kan också kolla filmklipp på Daniel Antells Facebooksidor.

Slopestyle är en rätt så färsk medlem inom OS-familjen (premiär i Sotji år 2014) och utvecklingen går snabbt framåt. Enligt Daniel Antell krävs det hela tiden nya,bättre och framför allt svårare tricks för att man skall kunna göra sig gällande i grenen.

– Svårighetsgraden på tricksen blir hela tiden högre och exempelvis har trippelvolterna kommit för att stanna. Om man ska klara sig i OS är en trippelvolt närmast ett måste men det är ett tricks jag ännu inte prövat på.

Daniel Antell säger att det i vanliga fall tar uppskattningsvis två månader att nöta in ett helt nytt tricks. Oftast övar åkarna på sina nya tricks på sommaren med landning i vatten.

– Först då man behärskar trickset till hundra procent kan man ta och pröva det på snö.

Spänning och adrenalinkickar är något som hör till Daniel Antells vardag. På fritiden sysslar han med fallskärmshoppning, surfing och skateboarding.

– Under de två senaste åren har det väl blivit uppemot 65 fallskärmshopp. Även i luften gillar jag att pröva på olika knep och rörelser som kräver koncentration. Lite som slopestyle men bara i en lite annorlunda miljö, säger Daniel Antell.