Ormar är ganska dumma i huvudet

FÖREDRAG. Fredrik Lindström är en väldigt rolig man.Bild: Max Nyberg

Fredrik Lindström uppträdde i Borgå på måndagen. Helheten tog delar av showen som kunnat ses i Sverige.

En afton med Fredrik Lindström

Kulturhuset Grand 12.3.

Det blev precis det som lovades på förhand, även om man på förhand inte riktigt kunde gissa sig till vad som utlovades så där i praktiken. Lite högläsning, lite föredrag och lite ståupp säger inte så mycket vad det handlar om, men det var precis vad det blev.

I Sverige har Lindström anklagats för att i praktiken syssla med det som trendriktigt kallas för mansplaining, där en man, helst vit och i medelåldern, förklarar hur saker och ting ligger till. Och visst är det så, även om det i det här fallet är svårt att se som något dåligt.

Det säger något om Fredrik Lindströms talanger på scenen att han i praktiken lyckas hålla ett 90 minuters föredrag utan att bli tråkig. Det är bara Lindströms närmaste krets som vet huruvida han är intelligent, men som publik får man en bild av att det nog måste vara så.

I stora svepande drag får vi veta att ormar är ganska dumma i huvudet, att människan inte är så logisk varelse som de flesta gärna vill tro (faktiskt tvärtom) och att det egentligen är lite korkat att tänka sig att en tv-apparat är så viktigt som den upplevs. På något vis känner man sig lite smartare efter Lindströms 90 minuter, som om man fått se sig själv och sitt beteende utifrån.

Och som bonus är det väldigt komiskt.

Lindström får också pluspoäng (och de största skratten) för att ha tagit reda på lite om regionen han uppträder i. Inte bara det att han uttalar Borgå korrekt (inte "Borjå" som svenskar brukar göra), han klämmer också ur sig några roliga rader på östnyländska. I samband med en lång utläggning om hur människan skulle låta utan språk får han dessutom in en liten gliring mot Lovisa.

Att Lindström talar i ungefär 1 000 kilometer i timmen kan sedan ses som en fördel eller en nackdel. Att han verkar göra det utan att ta paus för att andas är sedan inte annat än imponerande.

Fredrik Lindström turné i Ankdammen tar slut med ett uppträdande i dag (13.3) i Helsingfors.

Max Nyberg Reporter