Orkestern gör comeback på Lurens sommarteater – namnet på årets pjäs är ute!

NY FÖRMÅGA. Teaterproffset Mika Fagerudd har nyligen flyttat till Lovisa med sin familj. I sommar gör han regidebut på Lurens sommarteater med pjäsen Juntjävlar, en variant på Maria Bloms hyllade dramakomedi Masjävlar. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Lurens sommarteater satsar i år på dramakomedi när den hyllade dramakomedin Masjälvar sätts upp på utescenen. På Lurens har Maria Bloms pjäs döpts om till Juntjävlar och för regin står nyblivna Lovisabon Mika Fagerudd.

I Juntjävlar kretsar handlingen kring tre systrar som vuxit upp på landet. Den yngsta av dem, som i ung ålder flyttat till storstaden, återvänder hem för att fira sin fars sjuttioårsdag. Festen kan börja men gamla konflikter blomstrar upp och eskalerar, och snart är det inte enbart katten som får sig.

För regiuppdraget har Lurens sommarteater lyckats engagera skådespelaren Mika Fagerudd som är nyinflyttad Lovisabo. Fagerudd jobbar för tillfället med olika regiuppdrag och med sin nygrundade turnerande barnteater, Teater Fabel.

– Jag ser fram emot sommaren på Lurens, säger Fagerudd i ett pressmeddelande. Vi tänker inte göra Juntjävlar till något specifikt östnyländskt där man försöker förlöjliga och fördumma landsbygden. Då finns risk för att man tappar den verkliga humorn och djupet i Maria Bloms fantastiska text. Här är det inte enbart de som bor på landet som är juntar.

Färgstarkt galleri

Bloms pjäsförlaga är genialt skriven och precis som i Masjävlar så kommer Juntjävlar med många beröringspunkter. Så gott som alla i publiken kan känna igen sig själv, grannen eller någon bekant i det färggranna persongalleriet. Här finns rum för både skratt och gråt.

Musiken kommer också att ha en viktig funktion för att föra fram handlingen, och Juntjävlar kommer i det avseendet med ett sällsynt samarbete: Regissören Mika Fagerudds bror, kompositören Markus Fagerudd som varit engagerad i Lurens sommarteater under flera somrar. Starten för hans del gick med musikarrangemangen till Annie mästerskytten som spelades på Lurens under sommaren 2015.

Orkestern gör comeback

Markus Fagerudd kommer att delvis skriva helt ny musik för att stödja dramaturgin i Juntjävlar. Samtidigt använder man sig av traditionell och bekant musik som binder handlingen till tid och plats. En nyhet för i år är att man efter femton år av förinspelad musik nu igen satsar på levande musik.

Som scenograf och kläddesigner fungerar Parisfödda Mimmi Resman, som har gjort scenografier och dräkter på bland annat på Helsingin Kaupunginteatteri, Svenska Teatern, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater och Teater Viirus. Resman är känd för sin förmåga att skapa sinnebilder i tittarens fantasi. Det visuella är inte bara en ram utan ett element som förstärker teaterupplevelsen.

Bästa möjliga ljudet

För ljuddesignen står Lurensveteranen Jonas Randers som parallellt med sin egen fortbildning inom branschen även tekniskt byggt upp Lurens ljudåtergivning för att motsvara dagens krav. Teatern kan nu stoltsera med den mest avancerade ljudtekniken som kan erbjudas på en utescen.

Årets ensemble träffas för första gången söndagen den 20 januari klockan 15.00 på föreningshuset Furuborg i Kuggom, Lappträskvägen 494, Lovisa. I år finns det roller för vuxna i olika åldrar och alla intresserade är välkomna att komma och visa sitt kunnande.

Om man inte har möjlighet att närvara vid första träffen får man gärna kontakta Östra Nylands ungdomsförbund tfn 019–532 412 eller info@lurens.fi och meddela sitt intresse samt lämna kontaktuppgifter. Kom ihåg att man inte enbart söker skådespelare, även andra som sköter stödfunktioner är välkomna att delta i produktionen.

Maria Bloms Masjävlar har uppförts på otaliga yrkesscener i Sverige och även på Lilla Teatern i Finland år 2010. Filmen Masjävlar belönades med hela tre Guldbaggar, det mest prestigefyllda filmpriset i Sverige.

Mer läsning