Oratorium för en sargad jord

Synpunkter. Sopranen Katarina Frogner Kockum talar om knepiga harmonier i oratoriet för sin egen del, medan kapellmästare Eric-Olof Söderström betonar verkets publika lättillgänglighet och mjukhet. Bild: Egil Green

Jorden är sargad, vi upplever krig och elände, miljöförstöringen får isarna att smälta, men det finns hopp och det är vi människor som ska förverkliga det.

Så konstaterar Ragnwei Axellie från Sverige om Jorden. Oratorium för fred och rättvisa på en presskonferens under Lovisa Fredsforum i kyrkan.

Hon står för texten till oratoriet som uppförs i Lovisa kyrka fredagen den 5 augusti. Om texten är mörk är slutet ljust och öppet, vi kan ännu påverka vartåt det bär av, men då måste vi också reagera.

Oratoriets tonsättare är Axellies landsman Roland Forsberg (f. 1939), kyrkomusiker från Stockholm med psalmer, piano-, orgel-, stråk- och körverk på meritlistan. Samma duo stod också bakom Påskoratorium i Lovisa, som också det uruppfördes i staden den 15 april.

– Förra sommaren då jag vandrade omkring i Härjedalen fick jag en ingivelse att skriva om jorden. Det bara kom över mig. Jag kontaktade Roland Forsberg och bad honom tonsätta de texter som växte fram, men han ansåg att tiden var för knapp, han behövde åtminstone två år för att komponera. Men sen gav han sig ändå tid och oratoriet blev färdigt nu till sommaren, förklarar Ragnwei Axellie (f. 1943), författare, dramatiker, pedagog och bildkonstnär.

Närmare ett tjugotal av hennes målningar med tema ur oratoriet är upphängda i Lovisa kyrka.

– De illustrerar den sargade jorden och här finns både isbjörnar och pingviner som gråter.

Lättillgängligt

Oratoriet framförs tillsammans med Lovisanejdens oratoriekör och orkester samt solisterna, sopranen Katharina Frogner Kockum från Sverige, alten Tiina Sinkkanen från Finland och Pernåkantor Marcus Kalliokoski. Som kapellmästare fungerar Borgåkantor Eric-Olof Söderström.

I stället för tonsättaren Forsberg som insjuknat och borde ha dirigerat verket, är det kapellmästare Söderström som i kyrkan beskriver ett fredsoratorium som för lyssnaren är lättillgängligt, inte pompöst utan mera mjukt och med inslag av folkvisa. Men det har också sina utmaningar för solisterna.

Det bekräftar Katarina Frogner Kockum som på kort varsel fick hoppa in som solist.

KONST. Ragnwei Axellie har skrivit texten till oratoriet och målat tavlor kring dess teman. Bild: Egil Green

Harmonierna är inte alltid självklara. Därför måste man veta exakt hur man faller in i sången. Det ska bli spännande att medverka i den första gemensamma övningen där också orkesterstämmorna deltar.

Frogner Kockum är född i Sverige men bor i Oslo och sjunger klassisk musik i Norge, nu senast bland annat av vår egen Jean Sibelius.

Jorden. Oratorium för fred och rättvisa består av 18 sånger och pågår i 65 minuter utan paus. Inträdet är fritt, för programbladet betalar man tio euro.

Oratoriet är en del av det traditionella Lovisa Fredsforum som fortsätter med program hela veckoslutet med tyngdpunkten förlagd på Hiroshimadagen lördagen den 6 augusti.

Fakta

Jorden. Oratorium för fred och rättvisa

Uruppförande i Lovisa kyrka den 5.8. kl. 19.

Tonsatt av Roland Forsberg till text av Ragnwei Axellie.

Medverkande: Lovisanejdens oratoriekör och orkester.

Solister: Katharina Frogner Kockum, Tiina Sinkkanen, Marcus Kalliokoski.

Kapellmästare: Eric-Olof Söderström.

Arrangörer: Finska församlingen i Lovisa och Lovisa Fredsforum.

Mer läsning