Optimister invaderar Orrbyfjärden

STOR TÄVLING. Orrbyfjärden fungerar som tävlingsarena för morsdagsregattan på Emsalö som lockar över 120 deltagare. Bild: Josefin Hoviniemi

Över 120 juniorseglare anländer till Seikkailulaakso på Emsalö under morsdagsveckoslutet för att delta i en regatta som i dagarna två avgörs på Orrbyfjärden.

Regattan på Emsalö, som arrangeras av Borgå Segelsällskap, är en av årets viktigaste tävlingar för landets bästa optimistseglare. Den fungerar nämligen som en av två kvaltävlingar för en plats i Finlands representationslag.

– Utifrån kvaltävlingarna (den andra kvaltävlingen arrangeras på Brändö två veckor senare) delas sommarens representationsplatser till både VM, EM och NM ut, berättar Josefin Hoviniemi från BSS.

I fjol hade Borgå Segelsällskap flera seglare med i nordiska mästerskapen i optimistklassen och Walter Wahlroos och Lucas Hoviniemi ingick i Finlands lag som slutligen vann NM-guld Team Racing. Wahlroos spädde på med ett FM-guld i klassen under 13 år och dessutom slutade BSS-kvartetten Walter Wahlroos, Lucas Hoviniemi, Olli Patrakka och Kim-Oskar Godenhjelm tvåa i FM-tävlingarna i Team Racing.

Senaste veckoslut var det läger på samma plats för alla dem som skall delta i morsdagsregattan.

– I år har våra seglare förutsättningar att komma med även i EM- eller VM-lagen, säger Hoviniemi.

Optimistklassen är mäkta populär och i kvaltävlingen på Emsalö deltar hela 90 seglare. Dessutom ordnas en deltävling i kadettklassen, det vill säga för dem som ännu tränar kappsegling. I denna tävling deltar 30-40 seglare.

– Senaste veckoslut var det läger på samma plats för alla dem som skall delta i morsdagsregattan.

Borgå Segelsällskaps juniorverksamhet har vuxit kraftigt under de senaste åren. För tillfället har föreningen cirka 50 aktiva juniorer, varav ett tiotal hör till den finländska toppen i sin egen klass.

STILPROV. Olli Patrakka är en av många duktiga optimistseglare inom BSS. Bild: Josefin Hoviniemi

Till minne av juniorchefen

Fakta

Program

Optiregattan Hannun Kannu för optimistjollar, kvalseriens och kadettseriens deltävlingar.

Lördag 7.5 ca kl.12-16 regatta på Orrbyfjärden.

Söndag 8.5 ca kl.11-15 regatta på Orrbyfjärden.

Söndag 8.5 kl.10-13 Morsdagsbrunch i Merisali på Seikkailulaakso.

Torsdag 12.5 kl.18 infotillfälle om sommarens juniorkurser och -läger vid BSS i Kugghamn.

BSS har tidigare arrangerat deltävlingar för optimistkadetter och Zoom8-ranking och fick nu äran att ordna denna betydande kvaltävling. Regattan har fått sitt namn, Optiregatta Hannun Kannu, efter föreningens tidigare juniorchef Hannu Hoviniemi som gick bort i fjol efter en kort tids sjukdom.

Segelsällskapets tränare har under de gångna veckorna besökt många skolor i Borgå. Morsdagsregattan utgör ett ypperligt tillfälle att bekanta sig närmare med juniorsegling. Förutom själva tävlingen dukas det också upp för morsdagsbrunch på tävlingscentret söndagen den 8 maj kl.10-13.

– Hit är alla – inte bara seglare eller klubbmedlemmar – som vill fira mors dag i en havsnära miljö välkomna, betonar Josefin Hoviniemi.

Påföljande vecka, närmare bestämt den torsdagen den 12 maj kl.18, anordnas även ett informationsmöte för nya juniorer vid Borgå Segelsällskaps hemmahamn i Kugghamn.