ÖN:s e-tidning är öppen för alla under poststrejken

Poststrejken drabbar tidningsprenumeranter i de områden där tidningarna delas ut med dagsposten. Bild: Kristoffer Åberg

ÖN utkommer också under strejken och e-tidningen är öppen för alla.

Post- och logistikunionen Paus eventuella strejk berör inte morgonutdelningen av dagstidningar. De som får sin tidning med dagsposten kan däremot drabbas av strejken.

– Om strejken blir av drabbas de läsare vars tidning delas ut med dagsposten, oavsett om det är frågan om HBL, ÖN, VN eller en annan dagstidning. De som får sin tidning i morgonutdelningen drabbas inte, förutom om eventuella sympatistrejker bryter ut. Men om det vet vi inte något i det här skedet, säger KSF Medias vd Anna Hellerstedt.

I synnerhet prenumeranter som får en adresserad tidning med dagsposten i Västra och Östra Nyland och i Österbotten kommer att känna av strejken, berättar KSF Medias distributionschef Niklas Palm.

Om man inte får sin tidning finns ändå flera möjligheter att få tag på den. ÖN:s e-tidning kommer att vara öppen för alla under strejken. E-tidningen hittar man på ÖN:s hemsida. Dessutom ska det gå att plocka upp sin tidning om man inte får den hemburen.

– Vi arbetar just nu för att få till ett nätverk av utdelningsplatser i Nyland och andra delar av Svenskfinland där man kan plocka upp sin tidning, säger Hellerstedt.

Den kompletta listan på utdelningsplatser för ÖN kommer att finnas på tidningens hemsida ostnyland.fi på måndag.

– Det här är en situation som är extremt svår för tidningshusen, men vi måste hantera den. Att våra läsare blir upprörda förstår jag, de har all rätt att bli det. Men vi sitter i ett pressat läge, det finns inte så många alternativ.

– Tyvärr är det frågan om en force majeur-situation, så man får inte ersättning för sin eventuellt uteblivna tidning. Jag vill uppmuntra till att plocka upp tidningen från utdelningsplatserna och också ta en till grannen om denna inte själv har möjlighet att plocka upp sin tidning, säger Hellerstedt.

Omkring 9 000 arbetstagare inom Postens utdelning, sortering och transport berörs av strejken som enligt Pau ska börja på måndag klockan 6 och pågå i två veckor. Parterna i tvisten är Pau och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta.

Strejken väntas ha omfattande följder för postutdelningen i hela landet. Det är inte bara tidningarna som drabbas, utan all dagspost som delas ut av Posten.

Om du bor så att du får din tidning med postens dagsutdelning kommer tidningen tyvärr inte att delas ut under strejken.

Om du får din tidning på morgonen kommer du troligen att få tidningen som vanligt. Men situationen kan ändras.

Strejken är planerad till måndag den 11 november och det är i dagsläget oklart hur länge den pågår. Förhandlingsparterna träffas på nytt på onsdag, den 13 november. Efter det vet vi mer.

Vi följer med läget hela tiden, och uppdaterar informationen på våra hemsidor www.hbl.fi​, ​www.vastranyland.fi​, ​www.ostnyland.fi​ och ​www.hangotidningen.fi.

Vi kommer att öppna e-tidningen för alla med start på söndag kväll kl 22.30. Du hittar den högst upp på hemsidorna.

Från och med måndag, den 11 november, kan man hämta tidningarna på våra kontor i Hangö, Ekenäs, Borgå och Helsingfors.

Tider på vardagar:

M18: 8-16

Ekenäs: 8-16

Borgå: 8-16

Hangö: 8.30-16

Från och med tisdag, den 12 november, kommer vi att utöka nätverket av platser där du kan hämta din tidning. Vi meddelar vilka ställen det är på respektive tidnings hemsida.