Omstritt fredsläger i ordnas Lovisa

SAJT. Baltic Glory 18 har en egen webbsida där man beskriver lägrets syfte. Bild: Skärmdump

Baltic Glory 18 är en fortsättning på det omstridda Åland 17. Arrangörerna, och en lokal deltagare, tillbakavisar påståendena om att det handlar om rysk påverkning.

Enligt Ilta-Sanomat, som först skrev att lägret arrangeras i Lovisa, handlar det igen om ryska och svenska "fredsaktivister" som träffas för en fortsättning på läget Åland 17.

I år går lägret under namnet Baltic Glory 18 och äger rum i Lovisa mellan den 9 och 12 augusti.

Större läger

Hbl skriver att Kulturfonden för Sverige och Finland av misstag har stött de omstridda rysk-svenska fredsaktivisternas sommarläger. I fjol misstänktes aktivisterna gå Moskvas ärenden på Åland, nu kommer de till Lovisa med större styrkor, där man hoppas på omkring 75 deltagare.

Åland 17 blev en riksnyhet. Då samlades 20 aktivister för ett läger som råkade sammanfalla med två stora militärövningar: den ryska Zapad och den svenska Aurora. Tidpunkten ansågs inte vara någon tillfällighet och lägret väckte häftig debatt i medierna.

Forskaren Jussi Lassila vid Utrikespolitiska institutet ansåg i Helsingin Sanomat i fjol att det finns en risk för att Ryssland kan utnyttja aktivisterna och att det ofta i dylika fall är frågan om naivism där den ena parten låter sig luras.

I en intervju i HBL förra sommaren sade Finlands förra Moskvaambassadör Hannu Himanen att Åland 17 är en rysk påverkansoperation.

– Jag ser det här som en rysk operation och som ett försök att påverka den allmänna opinionen i såväl Sverige som Finland, sade Himanen.

– Jag kan inte uttala mig om de svenska aktivisterna är att beteckna som proryska. Men det är ytterst naivt att tänka sig att man skulle kunna främja freden genom att ordna ett läger med svenskar och ryssar på Åland, sade Himanen då i HBL.

Obefogad uppståndelse

Enligt lägrets hemsida består Baltic Glory 18 av "aktivister, författare, artister, studenter och politiker" från Ryssland, Sverige och Finland. Avsikten är att deltagarna ska reagera på en rad händelser som leder till att spänningen eskalerar med risk för ett öppet krig. Idén är "att förbereda deltagarna på sådana händelser och samtidigt avslöja den nuvarande fredsrörelsens styrkor och svagheter".

Till IS säger en arrangör, Vapenvägrarförbundets sekreterare Kaj Raninen, att kritiken är obefogad.

– Lägret orsakade ogrundad uppståndelse och det misstänktes vara rysslands femte kolonn. I verkligheten var deltagarna oberoende konstnärer och motståndare till militarism som också är kritiska mot rysk militarism, sade Raninen till Ilta-Sanomat.

Lappträskaktivist deltar

Fredsaktivisten Timo Virtala från Lovisa Fredsforum kommer att delta i lägret som äger rum i Kuggom. Han säger att det är otroligt hur evenemanget fått så dåligt rykte.

– Hur i hela världen kan man såga sådant utan fakta? Det är svårt att hjälpa fredsaktivister och Putinkritiska krafter i Ryssland. Putin har gjort det kriminellt. På lägret Åland 17 deltog aktivister som sökt asyl i Sverige, säger Virtala.

Han tar nu chansen att träffa fredsaktivister från Ryssland. Han skriver inte heller under att det skulle vara ett sätt för Ryssland att försöka påverka.

– Men man har ändå lyckats skapa osämja och förvirring. Se bara på hur diskussionerna kring lägret ser ut. Det motsvarar Putins taktik att sprida missinformation för att västerländska människor inte ska veta eller bry sig om vad som är sanningen.

Han tillägger att man diskuterade ett eventuellt deltagande i arrangemangen via Lovisa Fredsforum och arrangören Finlands Kristna Fredsrörelse.

– Men vi ansåg att lägrets dåliga rykte gjorde att vi inte vill vara inblandade när medierna sedan skriver om saken.

Mer läsning