"Om man inte är lite nervös går guidningen åt pipan"

Bild: Oskar Skogberg

Guiden Jenny Törnroos siktar på att utvidga sitt arbetsfält även till Helsingfors. Karaktären pigan är hennes favorit, då kan hon vara mer frispråkig och mindre formell.

– Ska bli skönt att börja med stadsguidningar igen, jag har nu i fyra månader pratat om Runeberg. Jag trivs visserligen väldigt bra med honom, men det är trevligt med variation.

Guiden Jenny Törnroos jobbade under sommaren på Runebergs hem anställd av Borgå stad, men från och med förra veckan är hon tillbaka som frilansguide, främst för Porvoo Tours. Där är arbetsuppgifterna mycket mångsidiga, såväl guidningarnas längd som innehåll varierar.

– Det kan vara allt från en traditionell historisk vandring på en timme till en temahelhet som pågår en hel dag.

I dag ska Jenny guida en grupp bestående av företagsanställda på rekreationsdag och hon är klädd som en piga på 1850-talet.

– Jag gillar karaktären pigan, hon kan säga lite vad som helst och hon har sett och hört en hel del. Vissa saker som hon berättar borde hon kanske hålla tyst om, men hon kan inte låta bli. På svenska talar hon bred östnyländska men på finska är det mer krävande. Borgå var en väldigt svensk stad på hennes tid, men att tala finska med kraftig svensk brytning i timmatal är inte så enkelt.

I dag är Jenny Runebergs piga men till karaktärsarsenalen hör också lantdagspigan och borgmästarens piga.

– En av de nyare karaktärerna jag utvecklat för spökvandringarna är den gamla tanten Agata. Hon är lite skrämmande och känner till en massa hemska historier från Borgå. Hennes vandringar passar bäst för en vuxen publik men vid behov kan hon anpassa berättelserna också för barngrupper.

Jenny säger att historieläraren Anna Lena Bengelsdorff, på specialiseringslinjen vid Gymnasiet svenska normallyceum, spelade en viktig roll i att väcka hennes intresse för historia. De positiva erfarenheterna från lektionerna utgjorde antagligen också den första impulsen som ledde till hennes yrkesval.

Genast efter studenten arbetade Jenny som guide i Runebergs hem, officiell guide blev hon 1999.

– Till en början var jag väldigt nervös och skrev på förhand ner rutterna och allt jag skulle säga. Det behöver jag inte göra längre men jag förbereder mig alltid noga för varje guidning. Man får alltid nya frågor vilket gör att man själv hela tiden lär sig något nytt. Och lite nervositet är bra, är man inte alls nervös går guidningen åt pipan.

Jenny planerar att utvidga sitt arbetsfält till Helsingfors och i höst ska hon börja på en ettårig utbildning. Det handlar mest om kvällsstudier så guidningarna i Borgå kommer att fortsätta.

– Guide är det jag vill jobba med och utbildningen förbättrar arbetsmöjligheterna. Men visst känns det skrämmande, Borgå är ändå ganska litet medan Helsingfors är stort. Så det blir nog lite "pigan i storstan", säger Jenny och skrattar.