Om fåfänga, frosseri och vänskap

TRYGGA FÄRGER. Sanna Tahvanainens story om Kurre Snobb problematiserar frosseri och högmod, Lena Frölander-Ulfs illustrationer ger berättelsen en trygg tidlöshet. Bild: Lena Frölander-Ulf

Högmod och frosseri är som bekant två av de sju dödssynderna – allmänt kända företeelser även utan den religiösa kopplingen för en var som någon gång hängett sig åt fåfänga eller som inte kunnat låta bli att äta upp hela chokladkakan på en gång.

Sanna Tahvanainens och Lena Frölander-Ulfs bilderbok Kurre Snobb och popcornen handlar om just detta; om att bli besatt av i sin egen spegelbild samt om följderna av att tappa fattningen över en påse popcorn.

I Tahvanainens berättelse gestaltas syndaren av den kaxige ekorren Kurre Snobb som bor i en park i London. Hemmet är ett vackert träd prytt med allt som en snobb kan tänkas behöva; scarf, slips, kavaj, stövlar och givetvis en stor spegel att beundra sig själv i.

Miljön är väl vald – det var ju i London (och Paris) som begreppet dandy föddes på 1700-talet för att beskriva män från medelklassen som med sina kläder och elegans försökte dupera omgivningen att de tillhörde en högre samhällsklass.

Också Kurre Snobb är beroende av omgivningens gunst där han spatserar omkring i parken, långsamt, för att alla skall se hans nya skräddarsydda kläder, glänsande manschettknappar och ärvda guldklocka. Frölander-Ulfs illustration av de fyra trinda duvorna, iklädda randiga och prickiga korseletter och mamelucker, som med beundran i blicken följer den förbipasserande Kurren är i all sin elegans en fullträff.

De varma vintagefärgerna som präglar illustrationerna ger hela berättelsen en slags trygg tidlöshet; det här kunde ha hänt för länge sedan eller ske just nu.

En räddare i nöden

Men en kvarglömd påse popcorn under en parkbänk får Kurre att glömma tid och rum. Han blir som besatt av de mjuka och fluffiga smördrypande molnen och habegäret tar sig till sist sådana proportioner att Kurre är redo att avstå sitt dyrbaraste föremål, klockan han fått av sin farfar, för en påse popcorn. Eftertanken kommer först då vännen Råttan hittar honom liggande på marken utslagen och bedrövlig, likt en drucken, stinn om magen och med nersölad päls.

Sanna Tahvanainen är en skicklig skribent som på ett klokt vis och i barnvänlig kontext tecknar en liknelse för allvarligare problem som alkoholism eller drogmissbruk. Dessa gissel av vår tid som snabbt föder ett beroende men som är desto svårare att övervinna. Särskilt om man i motsats till Kurre Snobb har förlorat alla kontakter med omvärlden.

Kurres räddning blir Råttan som inte räds sin väns krackelerade yta och som vänligt och utan att gräla vänder vännens båt på rätt köl. För det vet de flesta som försökt hjälpa en kompis att bli kvitt ett beroende; ilska och besvikelse leder sällan till resultat. Det förlösande första steget är i stället effektivt i all sin enkelhet och tillgängligt för vem som helst också i ett vidare perspektiv, om man är villig att se den. Sin egen spegelbild.

Bilderbok, text: Sanna Tahvanainen, bild: Lena Frölander-Ulf.

Utgiven på Schildts & Söderströms förlag.

Mer läsning