Om djungelns lag och vänskap över gränser

LURENS. Vargarnas rådslag. Foto: Mats Tuominen Bild: Mats Tuominen

Lurens sommarteater har i år skapat en fartfylld version av Djungelboken, med en enorm mängd unga skådespelare på scenen.

Skaparglädjen lyser i allas ögon och man kan inte undgå att ryckas med i de tjattrande apornas eller de allvarligare vargarnas dans och sång.

Runtomkring vridläktaren, som har varit plats för Lurens sommarteater i femtio år, möter vi de bekanta figurerna björnen Baloo (Tom Pallas), pantern Bagheera (Katarina Nikkanen), lejonet Shere Khan (Joonas Vartiainen), schakalen Tabaqui (Magnus Engström), ormen Kaa (Tanya Ryynänen), och så klart människovalpen Mowgli (Emilia Nikkanen).

Pjäsens tematik kommer tydligt fram och parallellerna till dagens samhälle är uppenbara: identitet, utanförskap och acceptans av främmande individer. Till en början handlar det om huruvida vargarna kan ta upp barnet som en del av flocken, senare är det den tonåriga Mowgli som tampas med frågan om hon hör hemma bland vargarna eller om det vore bäst för henne att återvända till sin ursprungliga människoflock. Budskapet är klart: du kan vara vem du vill, ingen annan ska bestämma över dig, och varje varg är flockens styrka.

Bra flyt

Regissören Oskar Silén har gjort ett bra jobb med att hålla ihop den stora skaran skådespelare utan att intrycket blir för rörigt. Berättelsen flyter på i ett bra tempo, med de stora masscenerna (koreografi av Susanna Karvinen) och sångnumren som de absoluta höjdpunkterna. De några solonumren håller hög kvalitet; sånginstuderaren Mirella Pendolin-Katz är kraften bakom dessa, och Markus Fagerudd står för hela pjäsens musikaliska ledning.

Emilia Nikkanen gör en fin rollprestation som Mowgli, och de komiska inslagen står Magnus Engströms nervösa schakal och Tom Pallas godhjärtade lata björn för. Bägge är som gjorda för sina roller och lockar fram många skratt.

Det gör också den härligt färggranna flocken apor, eller "monkey people" som de gatusmarta aporna kallar sig. Stjärnan här är den allra yngsta apan, naturbegåvningen Berta Airas. Hon är helt enkelt oemotståndligt tuff och rolig.

Scenografin skapad av Mats Tuominen är funktionell och ståtlig och dräkterna av Tina Karvonen snygga – vi ser inga svansar och öron den här gången.

Början av den andra akten känns lite lös och osammanhängande, men som helhet är Djungelboken en underhållande och mycket välgjord sommarteaterföreställning som varvar mellan skoj och allvar. Premiärpubliken fick njuta av en varm och solig kväll, vilket gjorde upplevelsen än mer njutbar.

Djungelboken

Av: Rudyard Kipling, bearbetning Robert Hedengren efter manus av Johan Gille.

Regi: Oskar Silén.

Musikalisk ledning: Markus Fagerudd.

Sånginstudering: Mirella Pendolin-Katz.

Koreografi: Susanna Karvinen.

Dräkter: Tina Karvonen.

Scenografi: Mats Tuominen.

Smink och frisyrer: Emilia Schröder.

Ljud och teknik: Jonas Randers.

Musiker: Markus Fagerudd, Esko Heikkinen, Esko Grundström.

På scenen: Emilia Nikkanen, Maria Fern-Salonen, Ilkka Relander, Josefin Waked, Michelle Sarström, Katarina Nikkanen, Tom Pallas, Joonas Vartiainen, Magnus Engström, Tanya Ryynänen, Bosse Lindfors, Veronica Svenskberg, Heini Rautoma, Minna Valkama, Emilia Schröder, Denise Niemi, Amelie Widlund, Christel Still, Sonja Ordén, Wilhelm Nielsen, Linnea Westerholm, Kim Lindström, Ronja Skogberg, Alice Nyberg, Madeleine Gröndahl, Frida Hagman, Estrid Airas, Emilia Tenhunen, Ida Holmsten, Elli Uotinen, Jennelie Ahonen, Berta Airas, Rebecca Halonen, Nelly Antas, Myrna Martti, Tiia Svärd, Nea Vehkasaari.

Premiär på Lurens sommarteater 1.7. Spelas till 6.8.

Mer läsning