Olöst Palestinafråga avspeglad i brevroman

En akademisk palestinier försvinner spårlöst i Jerusalem. Hans älskade från Irland reser till Israel för att hitta honom. Resultatet kan läsas i Fredrik Långs roman Basim, min kära, en bok om hennes obesvarade brev till honom, mot bakgrunden av den infekterade Palestinafrågan.

Fredrik Lång som debuterade 1978 har utkommit med drygt tjugotal böcker. Han har också verkat som forskare med fokus på antikens filosofi. Till hans intressantaste romaner räknar jag Ryska kusinen, berättelsen om en ung idealistisk familj från Finland som lockas till "paradiset" Sovjetunionen på 1930-talet bara för att se sina drömmar och illusioner slås i spillror.

Samma tillkortakommanden, brustna drömmar och samhällskritik återkommer i Basim, min kära. Boken grundar sig på verkliga händelser, som författaren redogör för i efterordet. För några år tillbaka blev han under ett besök i Jerusalem bekant med en ung kvinna, kallad Sally. Under en utflykt till Jeriko berättar hon om sin fästman som fängslades och försvann under radarn. Kvinnan och Fredrik Lång utbytte e-postadresser. Efter en tid förhörde sig Lång om hur det gått för denne Basim. Utan att avslöja för mycket kan man väl säga att det inte gick så illa som det kunde ha gått. Men några rosenröda moln kom heller aldrig att kanta de älskades himmel.

De brev "Sally" skrev till Basim fotograferade hon hur som helst och skickade till Fredrik Lång, så att allmänheten skulle få vetskap om hur den israeliska staten behandlar ovälkomna människor.

Visst fog

Basim verkar som palestinsk matematiker och forskare när han besöker sin mor och bror i Libanon. Därefter skall han återvända till sin fästmö S i Oxford och fortsätta att forska.

Men han försvinner, och som det heter, tas i "administrativt förvar" av israeliska säkerhetstjänsten efter att olagligt ha tagit sig in i Israel. I Jerusalem föreläser han nämligen på Institutionen för el- och datateknik, och det orsaken till att han anhålls. Anklagelsen lyder "förberedelse till terrordåd". Anklagelsen är inte, som författaren medger, helt gripen ur luften eftersom det till Basims specialområde inom matematiken hör utveckling av dataprogram som bland annat kan användas för drönare, något Israel fruktar just för att Hamas eller Hizbollah i så fall eventuellt förmår skicka precisionsstyrda drönare med bombpaket över gränsen in i Israel.

Obesvarade brev

Det här är emellertid S och läsaren – fram till efterordet – saligen omedvetna om. Romanen inleds när S reser till Jerusalem, hyr ett rum och gör återkommande besök på polisstationen för att få veta något om Basim. Det får hon aldrig.

Hennes omkring fyrtio obesvarade brev bär vittne om våld, godtyckligt förfarande och förtryck. De avspeglar allt från hennes saknad och djupa förtvivlan till ett förtvinande hopp om en bättre framtid.

S får bland annat finna sig vid att kroppsvisiteras, hon skuggas av främmande män som till och med gör intrång i hennes bostad, hon hör skottlossning och skrik i natten, något som människorna omkring henne tar med en axelryckning, det är bara vardagsmat här.

Samtidigt ger S i breven den israeliska vardagen ny kontur genom beskrivning av trilskande grannar, sabbatsfirande judar och belönande besök i palestinska mataffärer. I sin lägenhet tar S hand om den snälla svarta labradoren Olive eller rastar henne utomhus allt medan husse och matte är i New York.

I Jerusalem blir hon vän med Em, en kvinna från fredsrörelsen som verkar som hennes tolk och hjälpreda i den byråkratiska djungeln.

Viktiga frågor som gäckar och förbryllar är vem S egentligen kan lita på, vad konflikten mellan Israel och Palestina i sista hand handlar om och vad som krävs för att nå en lösning där argumenten går "flera tusen år tillbaka".

Svårlöst

I slutet av boken citerar S i ett av de sista breven till Basim en palestinsk professor som på en rundtur i Jeriko säger att tiden för en tvåstatslösning är förbi, att det är omöjligt att skapa en palestinsk stat av det lappverk bosättningarna åstadkommit. "Lösningen är ett demokratiskt, mångkulturellt Palestina/Israel." Fredrik Lång tror för sin del att vägkartan för fred uttryckligen är en tvåstatslösning.

Åsikterna kan variera men boken är i alla fall ett personligt hållet försök att på ett ledigt och otvunget språk belysa den olösta och hopplöst låsta konflikten mellan Israel och Palestina.

FAKTA

Basim, min kära

Författare: Fredrik Lång.

Utgiven på Förlaget, 146 sidor.