Old Town flyttar över gatan: "Jättefint att få tillbaka en bar i huset där Bar Mary fanns"

KORT FLYTT. I början av december öppnar Old Town i Lamor-huset som syns i bakgrunden. Bild: Kristoffer Åberg

Framtiden för den irländska puben Old Town såg osäker ut då det blev klart att Valtimohuset vid porten till Gamla stan i Borgå ska bli hotell. Nu kan ägaren Petter Larsen ge besked.

I juni kunde Östnyland berätta att baren Old Town troligen kunde fortsätta i sina nuvarande lokaler vid Mellangatan 1 fram till årsskiftet. Men då restaurangen Brasserie L' amour som verkat i Lamor-huset stängde sina dörrar i augusti beslöt Petter Larsen att slå till. Förutom att han äger Old Town är han också delägare till Cospace Finland som i sin tur äger Lamor-huset.

Om allt går enligt planerna ska pubben vara stängd i bara tre veckor.

– Efter att vi fick höra om hotellplanerna började vi fundera på att flytta Old Town till Lamor-huset även om Brasserie L' amour hade fortsatt. Lokalerna var väl stora för restaurangen. Men då den stängde beslöt vi att försnabba flytten, säger Larsen.

Brasserie L' amours tidigare lokaler kommer att delas upp med en mellanvägg som kan öppnas vid behov. Old Town kommer att hålla till i den delen som vetter mot Mannerheimgatan. I den andra delen öppnas en ny matrestaurang men Larsen kan ännu inte berätta något om detaljerna.

"Fiilisen flyttar med"

Målsättningen är att Old Town ska öppna i Lamor-huset i början av december.

– Det är meningen att Old Town ska hålla öppet på det gamla stället under majoriteten av renoveringsarbetet i Lamor-huset. Om allt går enligt planerna ska pubben vara stängd i bara tre veckor.

Larsen säger att han fått flera förfrågningar om hur det kommer att gå med bland annat live-musiken då puben flyttar.

Själva konceptet kommer att vara detsamma som hittills och vi kommer definitivt att fortsätta med live-musiken.

– Själva konceptet kommer att vara detsamma som hittills och vi kommer definitivt att fortsätta med live-musiken. Puben kommer också att ha samma personal som tidigare, eventuellt kommer vi att göra några nyanställningar. Kunderna har tidigare önskat att vi skulle servera en pub-meny med småsaltigt tilltugg och i de nya större lokalerna kan det här bli verklighet.

Larsen säger att det alltid medför en risk då man flyttar en pub, även om flyttvägen i det här fallet inte är så lång.

– Jag hoppas att kunderna ska bli nöjda och vi försöker ta med oss "fiilisen" från det gamla stället. Själv tycker jag det är jättefint att vi åter kan öppna en bar i huset där legendareiska Bar Mary tidigare fanns.

Mer läsning