OK Trian redo för gigantisk sommar

HOPPAS PÅ SOLSKEN. I fjol såg det ut så här i början av juli då OK Trians Otto Simosas tävlade i Toppligans sprint i Borgå. I år står OK Trian också värd för en sprint, den här gången i Nickby den 6 maj. Bild: Tommi Willberg

Orienteringsentusiasterna i Östnyland behöver inte gå hungriga i sommar. Inom loppet av drygt tre månader arrangeras en handfull stora arrangemang i skogarna omkring regionen.

Östnyland har i år äran att stå värd för både Toppligans deltävling som samtidigt fungerar som en VM-granskningstävling, Ungdomens Jukola samt de årliga stora tävlingarna Husqvarnatävlingen och Kadaverloppet. En riktig jättesommar, med andra ord. Men inget som inte OK Trians aktiva kan fixa.

Säsongens första och åtminstone nivåmässigt största tävling finns redan bakom hörnet: Toppligans sprint i Nickby. En tävling som blev ett överraskande tillägg i den redan färdigt fullpackade kalendern.

– Tanken var att inte arrangera Toppligans deltävling i år men plötsligt fick vi arrangemanget. Som tur var fick vi loss resurser för att ordna tävlingen, säger Trians ordförande Jari Johansson.

Med femton dagar kvar till dagen D är förberedelserna i praktiken färdiga och poetiskt nog får Trian sin tredje Toppligadeltävling på tre år på en tredje ort. 2015 stod som bekant Lovisa värd för sprinten, i fjol rusade världstopparna runt bland turisterna i Borgå och om dryga två veckor går tävlingen av stapeln i Nickby hjärta.

– Med två veckor till tävlingen har vi allt under kontroll. Banan, resultatservicen... Vi kunde köra i gång redan i morgon, säger Johansson.

Arrangemangen kräver enorma resurser och Johansson riktar ett stort tack åt alla som stött den östnyländska orienteringens supersommar. En Toppligadeltävling är ingen liten tävling att ordna vid sidan om resten av sommarens tävlingar samt all övrig verksamhet.

– Hela året är en stor utmaning. Alla har varit med och jobba för att hålla en hög "Triankvalitet". Nästa år får vi ta och pusta ut lite, säger Johansson, som menar att tre Toppligatävlingar på tre år är lite väl mycket för en ung orienteringsförening.

Krävande bana i Nickby

Toppligatävlingen i Nickby lockar världens främsta orienterare till Sibbo. Banläggaren Pekka Vuorinen har planerat banan så att den stör det vanliga livet i Nickby så litet som möjligt men världstopparna ska inte få komma lätt undan i Nickby.

– Banan är jättefin och krävande. Jämfört med tidigare år ordnas tävlingen tidigare, redan i maj. Jämfört med Lovisa och Borgå kommer det inte att finnas lik mycket folk där. Det var enklast att arrangera i Nickby – exempelvis Gamla stan var full av turister, säger Johansson.

Det blir ett par intensiva dagar i början av maj. Bara två dagar efter Toppligatävlingen kommer Jukolakavlens stora herrar på besök för att granska den östnyländska potentialen för att ordna den prestigefyllda kavlen. OK Trian har sin blick fäst på att få stå värd för Jukolakavlen 2022.

Landslag i sikte

Toppligatävlingen i Nickby blir säsongens tredje i tävlingsserien som omfattar fyra deltävlingar. I Pemar förra helgen mäktade OK Trians Otto Simosas med en sjundeplats och på söndag tävlar man i Nousis. Också kavlesäsongen har börjat. I traditionella Kevätyön viesti kom Trians två herrlag in på placeringarna nio respektive 18.

Trians mål är att skörda framgång i Tiomila och Jukola samt också på individuell nivå.

– Det finns flera av våra idrottare som kan ta sig till landslagsverksamheten, säger Johansson och syftar både på orienterings- och cykelorienteringslandslagen.