Ögonvittne om Borgå-vargen: "Helt annan sak att se en varg i det fria än i djurparken"

PÅ STRÖVTÅG. Martti Tiikkaja förevigade den här vargen då den vände av längs med Uddasvägen. Bild: Martti Tiikkaja

Arbetsledare Martti Tiikkaja fick sig en ordentlig överraskning när han på tisdagsmorgonen tittade ut genom barackfönstret vid arbetsplatsen i Kokon: På drygt tjugo meters avstånd, längs Uddasvägen, lufsade en varg.

Både i Sibbo och i Borgå har vargobservationerna duggat tätt de senaste dagarna. Yle Östnyland har rapporterat om en vargobservation i södra Paipis på söndagen och på tisdagen kunde tidningen Itäväylä berätta om att en varg observerats på olika håll i västra Borgå. På Facebook-gruppen Porvoolaiset har observationerna fått i gång en debatt med många tiotals kommentarer.

En arbetskamrat i baracken visslade och det fick vargen att vända på huvudet.

En som sett "Borgå-vargen" med egna ögon, och som hade sinnesnärvaro nog att fotografera djuret, är Martti Tiikkala. Han är arbetsledare på företaget Vesihaka som gör reparationsarbeten på tryckavloppet i Kokon. Han såg vargen på ungefär tjugofem meters avstånd när han tittade ut genom fönstret i arbetsbaracken som står i närheten av det gamla reningsverket.

– Vargen kom lugnt gående i riktning från Kokonbacken och i korsningen där det gamla reningsverket ligger vände den av mot campingområdet längs med Uddasvägen. En arbetskamrat i baracken visslade och det fick vargen att vända på huvudet. Den fortsatte ändå sin färd helt oberörd, säger Tiikkaja.

Han säger att det var första gången ha såg en varg ute i naturen.

– Tidigare har jag sett vargar endast i djurparken i Etseri men det är en helt annan sak att se en varg i det fria. Det här var ett ståtligt och välmående djur, kanske den var ute och letade efter en partner.

Stå emot instinkten att springa undan, avlägsna dig i stället lugnt från platsen.

Ring 112 om vargen är nära en gårdsplan.

I vilket fall som helst lönar det sig att rapportera vargobservationer till de lokala jaktvårdsföreningarna.

Rovdjurskontaktpersonernas telefonnummer finns på adressen riista.fi

Jagas bort vid behov

Martti Tiikkaja undrar om det kan vara så att vargarna vågar sig närmare tätorterna då färre människor är i rörelse på grund av corona-pandemin. Joa Bergqvist, verksamhetsledare på Borgå jaktvårdsförening, säger att det inte är en omöjlig tanke.

– Corona-läget är ju helt nytt så vi har inga tidigare fall att jämföra med. Men det är nog vanligt att unga vargar vid den här tiden på året lämnar sina flockar och vandrar i väg på egen hand. De letar efter en partner och ett eget revir. Om de inte hittar något passligt brukar de återvända till flocken.

Bergqvist säger att vargar och andra vilda djur brukar vara skygga och hålla sig undan människan.

– Fast unga vargar kan vara lite mer nyfikna. Det hör nog till det vanliga att vargar passerar genom östra Nyland varje år, men om en varg börjar göra sig bofast nära bebyggelse måste man ingripa. Ofta handlar det om att polisen kontaktar viltvårdsföreningen på området som får i uppgift att jaga vargen ut i skogen. En varg hör inte hemma i tät bebyggelse.

Enligt Bergqvist ska man inte gå omkring och vara rädd för vargen, däremot ska man känna respekt. Och om man misstänker att det rör sig en varg i närheten ska man se efter sina husdjur.

En varg kan snabbt röra sig långa sträckor och vi har fått information från flera olika håll om att det rör sig en varg i området.

– I första hand är det husdjuren som är i fara, så det lönar sig att hålla dem inomhus.

Enligt Bergqvist är det sannolikt att vargobservationerna i Sibbo och i Borgå handlar om samma individ.

– En varg kan snabbt röra sig långa sträckor och vi har fått information från flera olika håll om att det rör sig en varg i området. Från jaktvårdsföreningen har vi ännu inte kunnat verifiera spåren, det är svårt när det inte finns snö.

För trots att det bevisligen rör sig vargar i östra Nyland handlar en del observationer om falskt larm.

– Då det görs en vargobservation i ett område leder det ofta till en kedjereaktion och plötsligt kommer det in många samtal om att folk sett vargar. De flesta vargobservationer blir aldrig bekräftade och i vissa fall har man kunnat konstatera att observationerna handlat om till exempel större hundar.

Mer läsning