Ögonblicksbilder från skärgården

STORA DJUPBERGET. Det handlar ofta om sekunder när man ska fånga det perfekta ljuset, säger Kerstin Hafrén. Bild: Kerstin Hafrén

Kerstin Hafrén ställer för tredje året ut fotografier från skärgården i Skeppsbrons galleri i Lovisa.

Inne i det lilla galleriet i en av bodarna på Skeppsbron finns sexton stämningsfulla färgfotografier som Kerstin Hafrén tagit under de senaste åren. Elva av bilderna är från den östnyländska skärgården och fem från Åland.

– Färgerna och formerna förenar bilderna, så att den föregående passar ihop med den följande, berättar Hafrén när hon förevisar utställningen som pågår fram till den 28 juli.

Bilderna är tagna under alla årstider och färgerna är dramatiska och djupa. Hafrén manipulerar ändå inte bilderna digitalt i stor grad, förutom att hon förstärker kontrasterna, anpassar vitbalansen och ger färgerna mer mättnad.

– Jag fotograferar när det är något extra med ljuset, jag vill inte ha neutrala, intetsägande bilder, det måste alltid vara något speciellt. Det är ofta fråga om sekunder när förhållandena är just de rätta. Mulet väder är det bästa för att fotografera, säger Hafrén som beskriver sig som en naturmänniska som är uppvuxen i skärgården.

Hon började fotografera år 2008, och hobbyn har varit en viktig motvikt till annat som hänt i livet.

– Det är en stor passion.

I år har Hafrén också gjort ett bildspel som besökaren kan få se. Det spelas upp till tonerna av Lasse Mårtensons Stormskärsmaja.