Ofräscht på alla sätt på avdelning 3 i Näse

Jag vet att många av patienterna här inte kan föra fram sin åsikt, men det betyder inte att man kan bli behandlad hur som helst. Själv blev jag flyttad hit till ”rehabiliteringsavdelningen” som visade sig vara en vårdavdelning.

Läste artikeln i ÖN om löss på avdelning 2 vid rehabiliteringscentret i Näse . Det jag reagerade på var hur hygienen sköts på avdelningen. Ligger själv på avdelning 3, och har gjort det nu i 21 veckor. På den här avdelningen är standard att man duschas en gång i veckan, för mig har längsta mellanrum varit åtta dagar. Har fått bråka mig till att få duscha två gånger i veckan, så nu heter det på papper att jag duschar två gånger i veckan. Men det kan gå så att om jag får duscha på en torsdag så är följande dusch onsdag nästa vecka för det blir ju två gånger i veckan.

Lakan byts vid dusch. Att jag har undantag att få duscha två gånger i veckan betyder inte nödvändigtvis att lakanen byts varje gång "för det byttes ju för någon dag sedan". Det är klart att det byts om det blir smutsigt på något annat sätt än vanligt sängliggande. Skjortan brukar jag själv be att få byta varannan till var tredje dag. Skjortan blir inte bytt per automatik trots att samma skjorta används dygnet runt.

Blev bara så ledsen när jag ser hurdan information ansvariga ger ut. Bra om det fungerar så här på avdelning 2, men på avdelning 3 så är det inte lika fräscht.

Även andra saker förundrar mig. Har till exempel lyft upp frågan om kvaliteten på maten på avdelning 3. Så länge som jag sa om det till den ansvariga på avdelningen hände ingenting. Sedan gjorde en bekant ett inlägg på Facebook om maten och då nappade kommunalpolitiker Jaakko Jalonen på det. Själv fick jag en utskällning av ansvarige på avdelning 3 för att jag berättat för vänner om hurdan maten är här.

Jalonen meddelade att han gör ett besök på avdelning 3 under frukosten. Så under ett par veckors tid var det femstjärnig frukostservering, men sedan har det gått ner igen till nästan den standard det var tidigare.

Jag förstår fullständigt att mycket är en kostnadsfråga, men det jag inte förstår är varför man inte kan vara ärlig med hur det är på det här stället. Hur beaktas till exempel specialdieter på grund av allergi eller sjukdom? Ibland så som det borde, det serveras något annat. Men andra gånger blir man utan för att det inte tagits i beaktande. Själv är jag allergisk mot gris, vilket innebär att skinka och mycket smörgåspålägg är uteslutet. Om jag serveras smörgåsar med skinka eller korv så tas pålägget bort och jag får ett bröd med något fett på, ingenting annat. Har också fått svaret att det inte finns något annat pålägg och har helt blivit utan.

Tyvärr är det så att om inte mina anhöriga skulle hämta mat till mig skulle mitt näringsintag inte motsvara det som min grundsjukdom (diabetes) behöver eller vad min cancersjukdom behöver.

Jag vet att många av patienterna här inte kan föra fram sin åsikt, men det betyder inte att man kan bli behandlad hur som helst. Själv blev jag flyttad hit till "rehabiliteringsavdelningen" som visade sig vara en vårdavdelning. Det är sedan igen en helt annan historia att en 45-åring, som ska återgå till ett så normalt liv som möjligt, behöver en annan vård än en 90-åring. Men människovärdet är fortfarande något som är lika.

Jag vill på inget sätt något illa åt Näse eller människorna som jobbar här. Vill bara att det ärligt diskuteras och lyfts fram hur det i verkligheten är här.

Patient på Näse avdelning 3

Undantagsvis tillåts signatur. Red.

Mer läsning