Offe Söderlings målningar ställs ut på Grand

Bild:

Mångsysslaren Rolf Offe Söderling var kanske mest känd som visentusiast och pjässkrivare, men på äldre dagar målade han också. Nu visas en del av hans produktion på Kulturhuset Grand.

Bland grovt tillyxade gestalter ur fantasins värld målade i tjocka färglager hänger landskap i pastellfärger och blyertsteckningar. En vägg domineras av färgstarka abstrakta målningar som drar blickarna till sig.

Man minns kanske mest Rolf Offe Söderling som mångsysslare och kulturpersonlighet i musikbranschen, men han var också konstnär, även om han började måla tavlor rätt sent i livet. Det var inför sin 60-årsdag i början av 1990-talet som de första tavlorna föddes och Söderling fortsatte måla fortsatte fram till sin död år 2000. Enligt honom själv började han måla mest på skoj.

Rolf "Offe" Söderling

Föddes i Helsingfors den 5 april 1933. Han avled i Hommansby i Liljendal den 2 maj 2000.

Var något av en tusenkonstnär, bland annat lärare, vissångare, amatörkonstnär och pjäsförfattare.

Utställningen på Grand hade vernissage 1.11 och är öppen fram till 11.11. Efter det fortsätter utställningen i mindre skala i vindfånget på Grand.

Söderling experimenterade med olika tekniker och metoder i sitt målande. Han var mer eller mindre självlärd och har beskrivits som en innovativ konstnär. Det finns också stor variation bland verken som ställs ut på Grand.

Redan under sin livstid ordnade Söderling mindre utställningar med sin konst, främst i Lovisa. Efter hans död har hans arbeten visats i både Borgå, Lovisa och Liljendal.

Utställningen hade vernissage i onsdags och visas på kulturhuset Grand fram till den 11.11, efter det i vindfånget i mindre skala.

Mer läsning