Ödesfråga för sannfinländarna i Borgå

ÖVERVÄGER KANDIDERA. Pirkko Ruohonen-Lerner har deltagit i bara ett enda fullmäktigemöte sedan hon blev europarlamentariker. Trots det överväger hon att ställa upp i vårens kommunalval. Bild: Kristoffer Åberg

Ställer Pirkko Ruohonen-Lerner upp i kommunalvalet i vår eller gör hon det inte? Det har troligen stor betydelse för partiets röstetal i Borgå. Ruohonen-Lerner har inte aktivt tagit del i kommunpolitiken under de två senaste åren.

Det är Håkan Mansner, lokalordförande för Sannfinländarna i Borgå, som håller koll på kandidatlistorna inför vårens kommunalval.

– Det finns ännu inte så mycket att säga om nomineringen. Jag har nu fem helt klara namn, det är Juha Elo, Sari Glad, Petri Mylly, Risto Erkamo och jag själv.

– Flera har först lovat ställa upp men vill sedan ännu fundera en tid.

– Jag brukar säga att inte behöver ni ta emot några politiska poster, bara ni ställer upp så vi får rösterna.

Mansner tror att de stora massorna av kandidater kommer att anmäla sig först under de sista veckorna, alltså i slutet av februari.

Den stora röstmagneten från kommunalvalet 2012, europarlamentariker Pirkko Ruohonen-Lerner, har meddelat att hon fattar sitt avgörande först under de sista veckorna.

– Jag hoppas ju att hon ställer upp, hon får många röster, säger Mansner.

Två på topp saknas i salen

Ruohonen-Lerner samlade i senaste kommunalval 1 109 röster, nästan hälften av partiets totala röstskörd i Borgå, 2 505. Med de rösterna fick Sannfinländarna 6 platser i fullmäktige, en mer än valperioden innan.

Ruohonen-Lerner deltog 2013 flitigt i fullmäktigemötena, i åtta möten av totalt tio. 2014 tog hon del i sex möten.

Våren 2015 ersatte Ruohonen-Lerner Sampo Terho i Europaparlamentet och efter det har hon deltagit i endast ett fullmäktigemöte, i marsmötet i år. Hennes intresse för kommunpolitiken verkar ha svalnat, men trots det överväger hon alltså att ställa upp i vårens val.

På andra sannfinländarplats i valet 2012 kom Karl Helenius med 147 röster.

Helenius deltog i det första fullmäktigemötet 2013. Efter det har han anmält sig frånvarande varje möte.

– Men han har lovat att han stöder mig i vårens kommunalval, säger Mansner.

Turbulens

Också i övrigt har det varit en viss turbulens när det gäller sannfinländarnas fullmäktigeplatser.

Risto Myller, med 75 röster, tog sin mats ut fullmäktige i augusti 2015.

Hannu Martikainen, med 54 röster, var flitig suppleant och flitig ledamot när han fick ersätta Myller. I augusti i år skrev han ett plumpt rasistiskt inlägg på sin facebooksida och har inte synts till i fullmäktige sedan dess.

Sari Glad, 130 röster, Veijo Eskelinen, 101 röster och gruppordförande Juha Elo, 80 röster, har sällan varit frånvarande från fullmäktigemötena.

Suppleanter med rätt så låga röstetal har fått hoppa in för de frånvarande röstmagneterna.