Ödehus brann ner till grunden i Siggböle

Räddningsverket ryckte ut till Siggböle efter att larmet gick kl. 12.18 vid middagstid i dag. Ödehuset hade redan hunnit brinna ner till grunden. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Ett gammalt ödehus brann ner till grunden i Siggböle på torsdagen. – Branden kan inte ha uppstått av sig själv, säger jourhavande brandmästare Timo Tuomainen.

Det var jordbrukare i åkararbete som vid middagstid på torsdagen lade märke till röken och slog larm. När räddningsverket kom fram till brandplatsen i Siggböle, några hundra meter från Siggbölevägen, fanns ingenting att göra: ödehuset hade brunnit ner till grunden och bara husets fundament fanns kvar.

– Det var ett väldigt litet hus på kanske 20 kvadratmeter, säger Timo Tuomainen, jourhavande brandmästare på räddningsverket i östra Nyland.

– Byggnaden var obebodd, tillägger han.

Larmet ringdes in mitt på dagen på torsdagen, men enligt Tuomainen är det fullt möjligt att elden legat och pyrt under en längre tid innan den fått fart. Däremot är det enligt honom alldeles klart att branden inte kan ha uppstått av sig själv. Till tidningen Itäväylä säger han att de även tidigare förekommit ofog i området.

– Som tur är spred sig elden inte i terrängen, tack och lov är marken fuktig just nu.

Polisen undersöker brandorsaken.