Också Lovisa permitterar på grund av pandemin – gäller totalt 80 personer

SPARKRAV. Också Lovisa stad går in för permitteringar. Bild: Arkiv/Lasse Lehtinen

Lovisa stad inleder samarbetsförhandlingar med anledning av coronaviruskrisen.

Nu går också Lovisa stad in för samarbetsförhandlingar för att permittera personal, uppger man i ett pressmeddelande från staden.

Samarbetsförhandlingarna berör stadens hela personal med undantag av grundtrygghetscentralen. Syftet med förhandlingarna är att permittera högst 80 personer på grund av undantagstillståndet som coronaviruskrisen medfört.

Stadsstyrelsen fattade beslut om saken på måndagskvällen, på stadsdirektör Jan D. Oker-Bloms förslag.

Pandemin, och de åtgärder som regeringen förutsätter för att skydda befolkningen och tygla epidemin, har lett till att staden bland annat stängt skolbyggnader och kultur- och idrottslokaler. Även småbarnspedagogikens verksamhet har begränsats.

För Lovisa stads del innebär det bland annat att cirka 60 anställda tillfälligt inte kan jobba som normalt. Samtidigt minskar coronavirusepidemin och undantagstillståndet behovet av vissa andra funktioner och tjänster.

Stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén säger till ÖN att detaljerna klarnar med samarbetsförhandlingarna.

– Det var ett jättestort och tungt ärende, och vi fattade beslutet att staden måste gå in för permitteringar.

Staden har enligt pressmeddelandet inte i detta skede möjlighet att erbjuda alla ersättande arbetsuppgifter eller utbildningar som motsvarar arbetsgivarens behov.

– Men vi har frågat alla som har utbildning inom hälsovård, så vissa kan flyttas till nya uppgifter. Vi måste göra som alla andra och gardera oss. Det kommer att behövas fler händer inom vården, säger Heijnsbroek-Wirén.

Staden strävar efter att ge personalen och personalens representanter ett skriftligt förhandlingsförslag på i dag på tisdag, den 24 mars, och att inleda förhandlingarna den 30 mars. Syftet är att slutföra förhandlingarna inom loppet av två veckor.

Jan D. Oker-Blom påpekar att processen är så lång att åtgärderna inte nödvändigtvis behöver synas i praktiken.

– Undantagstillståndet tar slut den 13 april, och om det håller så hinner vi inte se resultatet. Men vi är rädda för att det blir för en längre period, och därför måste vi förbereda oss.

Mer läsning