Ocarinakören sprider julstämning med strömmad konsert

Ocarinakören uppträder med en virtuell julkonsert som sänds på Youtube några dagar före julafton. Bild: Sibeliusdagarna i Lovisa

Ocarinakören som är verksam inom Borgånejdens musikinstitut kommer med julstämning i form av en virtuell julkonsert. Konserthelheten är inspelad i förväg och sänds via Youtube några dagar före jul

Julkonsertens inspelningar har gjorts i Hindhår där några korister i taget sjungit in sina stämmor, De unga sångarna från Borgå och Sibbo har varit utrustade med skydd mot droppsmitta.

Resultatet släpps i sen decemberkväll. Då sänds Ocarinakörrens julkonsert via Youtube och julstämningen trappas upp, inte bara med sång, utan också med stämningsfulla bildinslag från själva inspelningen samt från olika håll i Borgå.

Repertoaren formas som en kavalkad av julstycke på finska, tyska och engelska. Åhörarna bjuds bland annat på Tiernapojat, All I want for christmas, Walking in the air och obligatoriet Petteri Punakuono, det vill säga Rudolf med röda mulen på svenska. Som en säker konsertfavorit seglar hunden Taavi upp – den förvandlas till rödmulig ren.

Biljetten till den virtuella konserten Youtube den 20 december kl. 12 kan köpas via webbshopen ocarinakuoro.eventiolive.fi. En knapp kvart innan konsertens början får publiken en länk i e-posten – den ger tillträde till julinspelningen fram till årets slut.

Ocarinakören har repeterat på olika undantagsvis under coronapandemin, och körsången klingar trots det. Nya sångare välkomnas med i körgemenskapen där pojkkören består av lågstadiepojkar och flickkören av sångare i åldern 7 år och uppåt. Ungdomskören samlar pojkar och flickor som fyllt 12 år.

Ocarinakören har varit verksam sedan 2008 och sedan i fjol omfattar den också Sibbo. Cirka 75 barn är knutna till kören som leds av Mia Makaroff.