Ocarinakören placerar in Borgå på världskartan

BEREST KÖR. Ocarinakören fotad under ett körbesök i Kroatien. I höst väntar resor till Österrike och S:t Petersburg, men först står kören värd för en grekisk kör från Thessaloniki. Bild:

Ocarinakörens hösttermin inleds med internationella förtecken när en grekisk kör kommer på Borgåbesök den 4–9 september.

Det är fråga om kören Ss. Cyril & Methodios från Thessaloniki som gästar Borgå, och som får uppleva staden ur lokal synvinkel. De 34 grekiska koristerna i åldern 11–17 år övernattar hos sångare från Ocarinakören, bekantar sig med Borgå med omnejd, och självklart handlar det också om musik: körsångarna bjuder till konsert men musicerar också annars under sitt besök.

Redan under sin andra dag i Borgå sjunger den grekiska kören för eleverna i Keskuskoulu medan kvällen den 5 september är vikt för en gemensam konsert i Borgå domkyrka där Ocarinan och Ss. Cyril & Methodios uppträder med varsin repertoar. Som en del av Sibeliusdagarna i Lovisa uppträder också ett antal andra musiker i kyrkan.

Dagen därpå bjuder körerna på vänskapskonserten For the beauty of the earth i missionskyrkan i Helsingfors. Inbjudna gäster är representanter för Greklands ambassad, den finsk-grekiska föreningen i Helsingfors och föreningen Suomen Helleenit.

Österrike nästa

Ocarinas höst fortsätter med ett oktoberbesök i Salzburg, hos den österrikiska pojkensemblen VokShock som besökte Borgå i våras. Inplanerat finns också en körresa till S:t Petersburg och senare till Thessaloniki.

Ocarinakören grundades 2008 och har sedan dess varit verksam som en del av Borgånejdens musikinstitut. Det finns fyra olika körgrupper som är uppdelade enligt genus och ålder. Sammanlagt sjunger cirka 75 barn i Ocarinakörerna som leds av Mia Makaroff och musikpedagogen Ellen Rantama.

För närmare information om Ocarinakören se www.ocarinakuoro.fi.

I Borgå uppträder Ss. Cyril & Methodios och Ocarina den 5 september klockan 19 i domkyrkan och söndagen den 8 september klockan 13 på Brandkårshuset.