Oboist gästar blåsorkesterkonsert

LOKALA BLÅSARE. Borgå Blåsorkester stämmer upp till konsert på Kulturhuset Grand på söndag. Bild:

Borgå Blåsorkester tar sig an en lång rad klassiska stycken i samband med söndagens konsert på Kulturhuset Grand.

Publiken får bland annat höra verk av Bach och Grieg som arrangerats för blåsorkester. Starten på konserten går med en ouvertyr av Mozart och det hela avrundas med en medryckande marsch av Strauss.

Borgåblåsarna leds av basunisten Tom Bildo, anställd Helsingfors Stadsorkester, och i samma orkester spelar även konsertgästen, oboisten och musikmagistern Nils Rõõmussaar. I Borgå framför han ramför Vincenzo Bellinis oboekonsert i en sättning för blåsorkester. Konserten är troligen komponerad 1823 av en då relativt ung Bellini, och är en av få konserter som han komponerat.

Rõõmussaar har studerat vid Estlands Musikakademi, Sibelius-Akademin och Norges Musikhögskola. Efter diverse anställningar i Estland har han fungerat som stämledare i Villmanstrands stadsorkester och från 2014 som oboist i Helsingfors Stadsorkester. I Borgå har man även kunnat höra honom tillsammans med Avanti.

Konserten hålls på Kulturhuset Grand, söndagen den 27 oktober klockan 15. Följande gång uppträder Borgå Blåsorkester med en konsert i kyrkan i slutet av november.

Mer läsning