Nytt tak med gammal metod

ANDERSSON PÅ TAKET. Fredrik Andersson har fått klart halva pärttaket, medan andra halvan ännu återstår. Bild: Kristoffer Åberg

Hörbergsgårdens stuga som ägs av Pellinge hembygdsförening ska få ett nytt pärttak. Fredrik Andersson är byggnadsvårdare och har tagit sig an det lite annorlunda uppdraget.

Fredrik Andersson har gått en fyraårig utbildning och är byggnadsvårdare till yrket. Hans företag är inne på sitt tredje år. Under årens lopp har han lagt flera pärttak och nu är det dags för taket på Hörbergs stugan på Pellinge att förnyas.

Pärtorna Andersson använder är gjorda av granvirke och är beställda från Estland där det är valigare att göra pärttak än i Finland. Resten fixar Andersson på egen hand.

Ett pärttaks livslängd är ungefär 20-25 år, beroende på hur väl man sköter om det. Det fastnar lätt skräp såsom barr och löv på taket och det borde sopas bort, då håller taket längre.

– Pärtorna läggs i tre lager, det översta kommer att bli vått, det andra fuktigt medan det sista ska hållas torrt, säger Andersson.

Pärtorna är hyvlade och det är viktigt att de läggs åt rätt håll så att vattnet inte rinner in i träet.

– Ett bra pärttak kan man ruscha ner för utan att få stickor i rumpan, säger Andersson och demonstrerar detta genom att åka ner från takåsen.

Traditionsenligt

Under utbildningen lärde Andersson sig inte bara hur man restaurerar ett äldre hus från grunden till skorstenen, det lades även stor vikt vid gamla traditioner och byggnadskultur.

– Vi lärde oss mycket om etik och moral, och att man alltid ska fundera efter tre gånger innan man sätter i gång, säger han.

Ett bra pärttak kan man ruscha ner för utan att få stickor i rumpan.

Tidigare var pärtläggandet ett renodlat talkoarbete, hela byn kom och hjälpte till då det skulle läggas pärttak.

– Det säger redan en hel del om hur lång tid det tar att göra det på egen hand, säger Andersson.

Två jobb

Vid sidan om sitt företag jobbar Andersson också på Finska bokhandeln. Han ser jobbet på bokhandeln som sin grundtrygghet, medan företaget ger honom en möjlighet att jobba med det han är utbildad till. Hittills har hans två jobb inte ställt till med alltför mycket besvär.

– Det är en balansgång, men det blir ju inte mycket till sommarlov, skrattar han.

Han har under sin semester lagt pärttaket på Hörbergs stugan. Halva taket är redan färdigt, nu har han två veckor på sig att få färdigt resten innan semestern tar slut.

Andersson har inte bara tagit sig an museibyggnader, han har bland annat reparerat dörrar och gjort en pärtvägg till ett kafé i Helsingfors. Han har också rätat upp gamla hus som har börjat sjunka ner i marken.

HÅLLER TORRT. Pärtorna läggs i tre lager för att taket ska bli så tätt som möjligt. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning