Nytt rekordår för Barnens Estrad

BARNKUL. Anders "Apan" Grönroos och Barnens Estrad underhöll i fjol en rekordstor publik med sina barntillvända pjäser. Bild: Robert Seger

Fjolåret var ett rekordår för Barnens Estrad. Det Åbobaserade kulturbolagets föreställningar samlade över 37 000 tittare.

Barnens Estrad producerade sammanlagt 319 föreställningar under 2016 och åkte på turné runtom i Svenskfinland med flera barntillvända pjäser. Under året hade bland annat Hans och Greta – ett barnvänligt sagoäventyr premiär och pjäsen Alfons och Mållgan nypremiär. Den sistnämnda gästade bland anant flera orter i Östnyland i höstas.

I och med att Apan Anders – det vill säga artisten och Barnens Estrad-producenten Anders Grönroos – gav ut två skivor turnerade man extra flitigt. Knuten till Barnens Estrad är också producenten Pia Lindén-Lamoureux liksom ett tiotal skådespelare, musiker och andra konstnärer som jobbar deltid och projektbaserat för bolaget. I fjol samarbetade Barnens Estrad också med Uleåborgs universitet kring projektet "Kul på svenska".

Rejält med scenkul för barnpublik blir det också i vår. Till vårterminen är redan över 100 föreställningar bokade och just nu planeras också sommarens Barnens Kalasturné. Till hösten drar det sedan ihop sig till premiär för Pettson och Findus firar jul i Barnens Estrads tappning. Pjäsen kommer att spelas både på svenska och på finska runtom i landet.

319

föreställningar blev saldot för kulturbolaget i fjol.

37 000

såg föreställningarna runtom i Svenskfinland.

Mer läsning