Nytt pjäsbesked – Charleys tant är sommarens fars på Postbacken

NY ROLL. Skådespelaren Jermo Grundström tar i sommar på sig regissörshatten på Postbackens sommar. Nytt är att man skrinlade planerna på att sätta ut La Cage aux Folles och i stället gör den klassiska engelska farsen Charleys tant. Bild: Petra Lind

Det blir ingen nattklubbskomedi med fjäderboor på Postbacken i sommar. I motsats till tidigare uppgifter är pjäsen som sätts upp den fartfyllda farsen Charleys Tant, förlagd till östnyländsk herrgårdsmiljö.

Ursprungligen var det meningen att den tidlösa komedin La Cage aux Folles, på svenska känd som Min mamma, herr Albin, skulle visas på Postbackens arenateater i sommar. Försöken att få spelrättigheterna strandade och i stället föll valet på den klassiska, engelska farsen Charleys Tant – för övrigt samma pjäs som spelades på Postbacken för tjugofem år sedan.

– Det blir jubileum på jubileum, säger regissören Jermo Grundström med hänvisning till att det gått femtio år sedan Borgåbygdens ungdomsförbund räddade husen på Postbacken från förfall.

Brandon Thomas fars hade urpremiär 1892 på en engelsk landsortsteater och handlar om Charley och hans vän som kärar ner sig i två unga damer som besvarar deras känslor. Problemet är att det inte passar sig att träffa unga damer utan förkläde och då ber man Charleys stenrika tant komma till undsättning.

Professionella skådespelaren Kim Gustafsson spelar huvudrollen som tanten från Brasilien, hon som rest omkring världen över och ska återvända hem. Eller ja, Gustafsson spelar morbror Babben som övertalas att spela rollen som Charleys tant efter att den riktiga tanten plötsligt meddelar att hon fått förhinder.

Utöver Gustafsson ses också flera andra välkända ansikten på Postbacken-scenen, däribland Annika Kellgren, Mia Lybeck och även Jermo Grundström i en mindre roll. Nykomlingar för i sommar är däremot trubaduren och skådespelaren Kristo Salminen och musikern Daniel Österlund som kommer ett hämta mera sång och musik till scenen.

Övningarna har pågått hela våren, och från och med nästa vecka övar teatergänget ute på Postbackens arenateater. Premiär för Charleys tant blir det söndagen den 17 juni klockan 18.

Arrangör är Borgåbygdens ungdomsförbund.

Mer läsning