Lovisabo leder nytt nationalistiskt parti som samlar namn för att ställa upp i riksdagsvalet 2019

ORDFÖRANDE. Lovisabon Jouko Piho är ordförande för det nybildade, nationalistiska Blåkorsets Förbund som siktar på riksdagsvalet 2019. Bild: Ksf-Arkiv/Marita Itävuori

De kallar sig Blåkorsets förbund och i sitt pressmeddelande skriver föreningen att de vill hindra "den internationella finans- och maktelitens globala strävan att utplåna nationalstaterna".

I ett pressmeddelande skriver Blåkorsets Förbund, eller Siniristin Liitto som de heter på finska, att de har inlett namninsamlingen som krävs för att ställa upp i riksdagsvalet. Målet är att få ihop 5 000 namn innan valet 2019.

Föreningen meddelar att de vill vara ett fosterländskt parti som står för kristna och konservativa värderingar.

– Fosterlandet Finland är viktigare än den internationella finans- och maktelitens globala strävan att utplåna nationalstaterna, förstöra traditionella värderingar och skapa en polisstat som kontrollerar världen, skriver föreningen i sitt pressmeddelande.

De skriver också att högsta prioritet är att trygga säkerheten genom att stoppa laglös migration och islamisering. Jouko Piho från Lovisa har valts till ordförande för den nya föreningen.

Piho är pensionerad klasslärare och bloggare samt beskriver sig som profet. Han var med och grundade det EU- och Nato-kritiska Självständighetspartiet (IPU) och ställde 2011 upp i riksdagsvalet men kom inte in med sina 56 röster. Piho har även velat kandidera såväl för Samlingspartiet som för Kristdemokraterna och senast för Centern i riksdagsvalet 2015.