Nytt löpjippo tar tjuren vid hornen

NYSATSNING. Jonas Blom är en av arrangörerna bakom Bosgårds Bull Run, som har premiär nu på lördag. Bild: Andreas Sjöblom

Kondition. På lördag avgörs den första upplagan av Bosgård Bull Run, ett löpjippo som enligt arrangörerna bjuder på det där lilla extra.

– Det finns nog en hel del motionsevenemang i regionen men de flesta följer samma mönster. Vi ville göra något nytt och speciellt och det var så tanken om Bosgård Bull Run kom till, berättar Jonas Blom som tillsammans med Esa Huttunen står bakom den nygrundade arrangörsföreningen Extreme Endurance Athletics.

På vilket sätt skiljer sig Bosgård Bull Run från de mera traditionella motionsloppen?

– Det blir definitivt mera löpning i terräng och den längre rutten på 14,1 km bjuder på extrema löpupplevelser med bland annat en brant stigning som nästan kan jämföras med att ta sig uppför Kokonbacken i Borgå, berättar Jonas Blom.

Här är huvudsaken inte att vinna utan att springa och ha roligt.

– Som stadsbo lönar det sig definitivt att komma och bekanta sig med evenemanget. Rutten går i kuperad terräng i fin och havsnära miljö och bland annat genom höjderna i Ylike, fortsätter Blom.

Det finns också en kortare och mera traditionell rutt på 8,3 km och dessutom bjuds barn under 12 år på Sonnitonni, en lekfull tävling på 1 km som löps längs en naturstig på Bosgårds marker.

– Alla barn kommer att få pris, lovar Jonas Blom. Här är huvudsaken inte att vinna utan att springa och ha roligt.

Som dragplåster för evenemanget fungerar Gleb Tikhonov, tvåfaldig VM-medaljör i orientering samt Antti Parjanne som hör till de inhemska toppnamnen inom samma gren.

– För Tikhonov och Parjanne, som löper den kortare rutten, blir det en vass genomkörare inför Tiomilakavlen i Sverige. Det ska bli intressant att se hur snabbt ryssen, som bland annat löpt 3 000 meter på bana på åtta minuter, tar sig igenom rutten.

– Dessutom tror vi att Bosgårds Bull Run fungerar som ett lämpligt genrep för alla som ska löpa Helsinki City Run en vecka senare. Och nämnas kan att Konditionsfrämjandet i Östnyland deltar i evenemanget med ett glatt gäng vandrare.

Eftersom både Esa Huttunen som orienterare och Jonas Blom i egenskap av triahlet varit med om massor av tävlingar i karriären vet duon vad man bör satsa på.

– Man hoppas alltid att ett lopp ska vara proffsigt arrangerat och vi har tagit influenser från större lopp. Tidtagningen är a och o och vi har infört elektronisk tidtagning med chipkort där varje deltagare direkt efter målgång kan se både sluttid och placering och om man så önskar länka informationen direkt till Facebook, säger Blom.

Med några dagar kvar till start har arrangörerna redan fått in över 100 förhandsanmälningar.

– Det är redan en hygglig siffra och eftersom det är fråga om premiär så ser jag det ideala deltagarantalet som 150-200 startande. Vi vill först se hur vi klarar av den här deltagarmängden och sedan börja rikta tankarna mot kommande evenemang, säger Jonas Blom.

Autentisk miljö

Fakta

Bosgårds Bull Run

När: Lördagen den 7 maj.

Var: Bosgård i Borgå.

Vad: Motionsevenemang med sträckor på 14,1 km, 8,3 km (med eller utan tidtagning) samt Sonnitonni på 1 km för barn under 12 år.

Start: Kl.10-11.30 och kl.12 för motionsklasser, kl.11 för Sonnitonni samt kl.12 för huvudklasser.

Anmälning: förhandsanmälning fram till den 5 maj via https://www.lyyti.fi/reg/bullrun till ett pris av 21 euro (motionsklasser 10 euro, Sonnitonni 5 euro) samt efteranmälning på plats fram till kl.11 (25 euro) eller till Sonnitonni kl.10 (5 euro).

Övrigt: Tilläggsinfo på Facebook.

Att löpjippot arrangeras just på Bosgård är ingen slump.

– I skolan har jag gått på samma klass som Jonas och dessutom bor han rätt så nära i Jackarby. Jag tyckte att hans idé om Bosgårds Bull Run och på den vägen är vi, berättar Aarne Schildt, som tillsammans med Marcus Walsh är ägare för aktiebolaget Bosgårds Lantbruk.

Aarne Schildt berättar att man utöver det traditionella lantbruket i första hand brukar arrangera bröllop, födelsedagar, konserter, konferenser och andra möten på Bosgård. Nu får man alltså sitt första idrottsevenemang.

– Jag tycker man redan kan säga att vi lyckats eftersom antalet förhandsanmälda är större än vad vi förväntade oss.

Bosgårds ägare lovar att bjuda på en löpupplevelse i fin och autentisk miljö. Och naturligtvis ekologisk mat för alla hugade.

– Motion och löpning handlar också om välbefinnande så i det avseende passar vår ekologiskt odlade nötkött bra in i ekvationen. Kroppen behöver motion men också näring, säger Schildt.