Nytt koncept i restaurang L'amour

God mat till facilt pris, ett brett urval öl och en låg tröskel att titta in. Nya Brasserie L'amour vill bli ett vardagsrum för Borgåborna.

Ett traditionellt brasserie med en asiatisk tvist. Så beskriver krögaren och kocken Kai Kallio sin nya restaurang Brasserie L'amour som öppnar i dag.

– Vi vill vara ett ställe dit man kommer för att trivas. Meningen är att allt ska vara möjligt, säger han.

L'amour har ambitionen att bli något av ett vardagsrum för Borgåborna.

– Man kan komma hit för att äta, för att dricka en öl eller en kopp kaffe eller för att tillbringa hela kvällen här, allt går. Det skall vara trevligt, avslappnad stämning och god betjäning, beskriver restaurangchef Maija Talja.

lla bord är för två personer. Det gör att det alltid går att möblera om efter behov.

Den asiatiska tvisten står köksmästare Joon Ou för. Han har senast jobbat i Korea och Japan. Dagen före öppningen står han i köket och tillverkar nudlar. De är en viktig ingrediens i ramensoppa, en hörnsten inom det asiatiska köket och en av rätterna på snabbmatsmenyn som serveras hela kvällen.

På menyn finns både á la carte rätter och Joons snabbmat. Köket är öppet till 01 under fredag och lördag och till 21 under vardagar.

Bild: Kristoffer Åberg

Ombyggt

FAKTA

L'amour

Satsar på ett stort utbud av öl på tunna, kvalitetsviner och okomplicerad mat.

Öppnar 8 oktober.

Kökschef är Mika Palonen, köksmästare Joon Ou, restaurangchef Maija Talja. Restaurangen har 12 anställda.

Har öppet varje dag och serverar lunch under vardagar.

I restaurangen finns hundra platser.

Man kan hyra festvåningen i källaren för privata tillställningar. På sommaren kommer reastaurangen att ha en uteservering.

Den forna banksalen har under åtta månader gjorts om till restaurang med lösningar som gör det möjligt att avgränsa en del av utrymmet om det behövs.

– Alla bord är för två personer. Det gör att det alltid går att möblera om efter behov, säger Kallio.

I ett av kabinetten där kunder tidigare fick ekonomisk rådgivning finns nu en vinkällare. Bankvalvet har förvandlats till toalett.

Det tidigare bankhuset ägs i dag av företaget Lamor som håller till i andra våningen. Namnen L'amour var ändå ingen självklarhet.

– Jag funderade länge på olika namn tills jag råkade läsa en fransk kokbok en kväll. Då kom jag på att restaurangen naturligtvis ska heta så här, säger Kallio.

Kai Kallio är krögare också för restaurang Sinne i Konstfabriken. Där Sinne går in för fine dining står L'amour för avslappnad samvaro med eller utan en bit mat. En sak har de två restaurangerna ändå gemensamt.

– Vi ska stå oss i jämförelse med andra vad gäller kvalitet, den prutar vi inte på.

Öl och lunch

Som sig bör för ett brasserie står ett stort urval ölsorter till buds att avnjutas som sådana eller med en bit mat.

– Vi har sex sorter öl på tunna i vårt fasta urval och sex sorter som byts ut med jämna mellanrum. Vi vill vara en intressant ölrestaurang, säger Kallio.

Restaurangen serverar lunch under vardagar. På menyn finns en rätt per dag, samt sallads- och förrättsbord.

– Efter lunchen serverar vi vad vi kallar late lunch, ett billigare alternativ av det som blivit över efter lunchen. Meningen är att minimera svinnet. Det är också mera ekologiskt, säger Maija Talja.

Vill man försäkra sig om att det finns plats på restaurangen ska man beställa bord på förhand. Annars är det bara att dyka upp.

Fastän restaurangen nu öppnar pågår ännu byggarbeten i källarvåningen. En festsal med tillhörande bastu och cigarrum som företag eller privatpersoner kan hyra blir klar under de närmaste veckorna.

Bild: Kristoffer Åberg