Nytt kafé intar gammal biofoajé

I oktober slår Aatos Café upp dörrarna vid Brunnsgatan 37 i Borgå. I lokalen där biobesökarna tidigare bunkrade upp med godis, popcorn och läsk serveras det inom kort frukost, lunch och kaféprodukter.

Det råder febril aktivitet i den tidigare biofoajén i WSOY-huset i Borgå. Den heltäckande mattan är bortriven och betongklumparna som pikats ur trappan är bortforslade, men inom kort kommer företagarna Laura Karlsson och Päivi Karjala att börja bygga upp i stället för att riva ner.

Bland annat ska den blivande kafélokalen få nytt golv samt utrustas med en försäljningsdisk och ett litet kök.

– Vi håller precis på och målar om på toaletterna. Väggarna var målade i en förskräcklig illgrön färg, säger Karlsson och Karjala som får hjälp av sina män med de besvärligare renoveringsmomenten.

Golvet ska få laminatbeläggning inom kort medan väggarna målade i silverfärg får bli som de är. Duon gillar känslan som den lite grova ytan skapar, och med tanke på att platsen ska lämpa sig för många olika kulturbegivenheter är det bra med en neutral grund.

– Det här är verkligen en dold diamant, säger Laura Karlsson. Vi upplevde att här saknades en daglig närvaro, och på det här sättet kan vi arbeta i tätt samarbete med kulturaktörerna som redan byggt upp verksamhet med vår kafélokal som utgångspunkt.

Det här är verkligen en dold diamant.

Knutpunkt

Enligt henne blir Aatos Café ett slags knutpunkt för verksamheten i lokalen som under de senaste åren gått under namnet Gamla 123. Nu fortsätter man sida vid sida med kaféet som en naturlig del av helheten – skyltar för bäggedera gör man också ute vid gatan.

– De tidigare biosalongerna hyrs ut för olika evenemang, och till exempel har teatergruppen Teatterikuume hyrt in sig på heltid i en av salarna. Vid behov förlänger vi öppethållningstiderna. I det här skedet är det bara vi två som sköter verksamheten så vi måste se hur det hela löper.

Till en början har kaféet öppet sex dagar i veckan, flera av dagarna från åtta på morgonen till åtta på kvällen är det tänkt. De kvällar då det ordnas evenemang i lokalerna håller man öppet längre, och det kommer man till exempel att göra redan i samband med Porvoo Jazz Festival som ordnas sista helgen i september.

SAMARBETE. Päivi Karjalas (nertill) och Laura Karlssons nya Aatos Café fungerar sida vid sida med Gamla 123:s verksamhet och samarbetat aktivt också med andra kulturaktörer. Bild: Kristoffer Åberg

– Kaféet är inte öppningsklart då, men tillräckligt klart för att festivalbesökarna ska få den service som behövs. Vi har redan skaffat stolar och bord till kaféet, second hand, helt i linje med våra värderingar, säger Karlsson.

Det nyaste tillskottet till inredningen är ett gammalt spröjsat fönster som hon fyndade på en loppmarknad i helgen. Perfekt för det nya vindfånget som håller på att växa fram.

Hållbar tankegång

Laura Karlsson och Päivi Karjala har en gedigen bakgrund inom restaurangbranschen. De har sett vad som fungerar och vad som inte gör det, och har en klar uppfattning om hur de ska nischa verksamheten. På Aatos – där namnet associerar till eftertanke – är honnörsordet hållbar utveckling och man går genomgående in för etiskt, ekologiskt och närproducerat.

– Utöver vanliga kaféprodukter kommer vi också att servera frukost och lunch. Det finns över hundra företagare i WSOY-huset som hittills saknat den här typen av service, säger Laura Karlsson om kaféets grundkoncept. De etiska och ekologiska värderingarna går igen över hela linjen och vi kommer själva att laga så mycket som möjligt av det som serveras, av prima råvaror.

Det finns över hundra företagare i WSOY-huset som hittills saknat den här typen av service.

Det innebär till exempel att kaffet är etiskt odlat och att kunderna får njuta av färskpressad juice snarare än långt processad läsk. Kafé Aatos har också fullständiga utskänkningsrättigheter – de tre gamla biosalarna inkluderade – och företagarnas värderingar kommer också att speglas i dryckessortimentet.

– Det blir öl från små bryggerier, vi kommer inte att servera bulkvara, säger Karlsson.

Företagarduon har flera kompetenser i bagaget som kommer att synas i kaféverksamheten. Till exempel finns planer på ett koncept som kombinerar ett motionspass med lunch.

Päivi Karjala och Laura Karlsson går också aktivt in för att samarbeta med andra nya och unga företagare. Ett exempel är företagets fräscha logga som designats av Henna Uljua samt Tommi Aunolas väggmålning med en kaffedrickande varg.