Nytt idrottsdaghem öppnas i Söderkulla

LOCKANDE. Daghemmet erbjuder mångsidiga möjligheter för barnen att röra på sig. Bild: Chanette Härus

Touhula öppnar ett idrottsdaghem också i Sibbo. Privatdaghemmets fokus ligger på att barnen ska få röra på sig så mycket som möjligt.

Det nya daghemmet öppnas på tisdagen den 1 augusti. Tills vidare har sju barn anmälts som genast kommer att börja på daghemmet då dörrarna öppnas på tisdagen. Förväntningen bland personalen på daghemmet är att detta antal kommer att stiga. Det nya idrottsdaghemmet har plats för fyra grupper.

– Söderkulla njuter av en stark tillväxt just nu och intresset till det nya daghemmet har varit stort, säger daghemmets föreståndare Lena Fågel.

ÖPPNA UTRYMMEN. Barnen har stora möjligheter att röra på sig också inomhus. Bild: Chanette Härus

Daghemmet hade öppna dörrar på torsdagskvällen och enligt Fågel överträffade tillställningen allas förväntningar.

– Det dök upp mer folk än någon hade väntat sig. Speciellt från kommunens sida visade man ett stort intresse till vår verksamhet, säger Fågel.

Tanken med idrottsdaghemmet är att barnen får röra på sig så mycket som möjligt.

– Vi anpassar vår verksamhet så att motion blir en stor del av barnens vardag, inte bara under specifika gymnastikstunder. Vi försöker undvika olika förbud så långt som den allmänna säkerheten tillåter. Vi vill till exempel inte förbjuda att barnen springer inomhus, säger Fågel.

TILLVÄXT. Daghemmet ligger i Söderkulla som äe ett växande område. Servicechef Annukka Hyvärinen tror att daghemmets platser snabbt kommer att fyllas. Bild: Chanette Härus

Servicechef Annukka Hyvärinen bjuder på ett praktiskt exempel på hur idrottsdaghemmet bygger upp en motionsvänlig atmosfär.

– När det kommer snö på vintern så får barnen åka skidor så länge det finns entusiasm, inte bara under vissa tider utmärkta för skidåkning.

Enligt Hyvärinen är barnen och deras föräldrar en viktig del av planeringen på daghemmet.

– Föräldraföreningen och föräldrarna i allmänhet kommer med initiativ som vi integrerar i vår verksamhet. Varje månad ordnas en föräldraträff där barn och föräldrar får komma med idéer och feedback, säger Hyvärinen.

HOCKEYLEGEND. Teemu Selänne är en av Touhulas grundare. Bild: Chanette Härus

Det nya privatdaghemmet samarbetar med Sibbo kommun som erbjuder servicesedlar för dem som vill använda sig av det nya daghemmets tjänster.

– Servicesedlarna vi erbjuder är ett sätt att balansera behovet av dagvård. Från kommunens sida önskar vi att det nya idrottsdaghemmet får många kunder. Vi har ett bra samarbete och det blir intressant att hur verksamheten kommer i gång, säger Mervi Keski-Oja, chef för småbarnsfostran vid Sibbo kommun.

Mer läsning