Nytt hot mot Borgå sjukhus

VAD HÄNDER? Verksamheten vid sjukhuset hotas eventuellt också av skärpt lagstiftning. Bild: Kristoffer Åberg

Hoten mot Borgå sjukhus gäller inte bara förlossningarna. Lagstiftningen kommer också i övrigt att skärpas.

Riksdagsledamoten och Borgåfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander (SFP) säger att omsorgsminister Juha Rehula (C) i torsdags på riksdagens frågetimme meddelade att lagstiftningen också i övrigt kommer att skärpas.

– Detta betyder i klartext att jourförordningen och annan lagstiftning skärps på ett sätt som gör att verksamheten vid mindre sjukhus förändras en hel del.

Hon påpekar att det inte enbart är kravet på 1000 förlossningar per år som utgör ett reellt hot.

– Regeringen planerar att skärpa också övriga krav på ett sätt som stympar sjukhus som är i Borgåsjukhusets storleksklass.

De planerade lag- och förordningsändringarna går på remissrunda ännu under våren. Regeringen skärper den här lagstiftningen oberoende av hur vårdreformen framskrider.

Det är alltså inte de planerade självstyrande områdena eller landskapen som fattar beslut om vilken verksamhet som bedrivs på olika sjukhus, utan regeringen tar besluten före själva reformen, förklarar Nylander.

Hon tror att lagstiftningen innehåller flera punkter som omöjliggör vissa funktioner på sjukhuset i Borgå.

– Det är nu dags för regeringen att tala klarspråk om skärpningarna så att vi vet vilka de faktiska möjligheterna för vårt sjukhus är i framtiden.

Mer läsning