Nylands nya gränskontroll är artig och lugn – men alla kommer inte över gränsen

STOPP. Vägspärrarna finns nu på de flesta vägar ut och in ur Nyland. Den här finns i Abborrfors dit trafiken dirigeras från motorvägen. Bild: Max Nyberg

Östnyland åkte till Abborrfors för att bevittna vägspärren som ska stoppa obehörig trafik över gränsen. Det går lugnt till, men alla kommer inte förbi. En ung man tvingades sova i sin bil.

På lördagsförmiddagen är E18, motorvägen mellan Helsingfors och Sankt Petersburg, nästan spöklikt tom – endast ett fåtal fordon kör längs vägen som normalt är en vältrafikerad huvudled. Orsaken är naturligtvis beslutet att isolera hela Nyland och att man därmed inte kan ta sig över landskapsgränsen utan giltig orsak.

Strömfors tunnel är därför också avstängd, i stället dirigeras trafiken till gamla vägen och vidare mot kraftverket i Abborrfors där det finns en vägspärr.

Här, vid gränsen mellan Lovisa och Pyttis, granskas alla fordon som vill ta sig in i eller ut ur Nyland sedan natten till lördagen.

MYNDIGHETSHJÄLP. Beväringar hjälper polisen med bland annat trafikstyrning. Dessa uppger sig sova i tält vid vägspärren. Bild: Max Nyberg

Lugn stämning

Vid vägspärren är lördagsförmiddagen lugn, som ett eko från den tomma motorvägen. Enskilda bilar, långtradare och skåpbilar stannar för ett kort meningsutbyte med en konstapel. Inga större köer uppstår åtminstone nu.

Beväringar från Obbnäs sköter om trafikstyrningen, polisen sköter förfrågningarna – här finns en handfull av de omkring 700 polismän som granskar trafiken till och från Nyland under de kommande veckorna. Situationen pågår åtminstone till den 19 april, om inte det kommer beslut om en fortsättning.

– God morgon. Vart är ni på väg?, är frågan som alla får.

Det är artigt och sakligt, lugnt på ett sätt som finländska myndigheter brukar vara bra på.

– På begravning, säger en man i mörk kostym.

– På jobb, säger en annan.

– Hem till Imatra, säger ett par med en gläfsande pudel i baksätet.

Alla långtradare som åker igenom har ryska registerskyltar.

SKYDD. En polisman bär ansiktsmask vid vägspärren i Abborrfors. Bild: Max Nyberg

Under den halv timme som ÖN:s reporter bevittnar den nya gränsövergången blir endast en personbil stoppad och tvingas vända tillbaka mot Kotka. Att det är ovanligt att någon stoppas bekräftar också en av konstaplarna som står vid vägen. Han vill inte uppge sitt namn, men säger att ytterst få tvingas vända om.

– De som inte kommer igenom saknar oftast intyg, till exempel från arbetsgivaren, säger han.

Ett litet antal bussar tar sig också över gränsen, som en Onnibussi som nu stannar för att släppa in en konstapel för att granska passagerarna. Konstapeln vid sidan av vägen nickar mot bussen.

– Vi granskar varje enskild passagerare. Den som inte har giltig orsak att ta sig över gränsen får stanna här och på något sätt ta sig bort på egen bekostnad. Det har nog informerats om saken, så alla borde vara medvetna. Ännu har det lyckligtvis inte hänt här, säger konstapeln innan han ber om ursäkt och återvänder till sina uppgifter.

BUSSAR Alla busspassagerare granskas. De som inte har giltig orsak att ta sig över gränsen blir kvar vid vägspärren. De får ta sig bort på egen bekostnad. Bild: Max Nyberg

Intressant att bevittna

För att inte polisen ska sätta alla sina resurser på övervakningen har man också tagit in militären för att hjälpa – i praktiken beväringar som hjälper med trafikstyrning. Så också här i Abborrfors där Joonatan står och väntar på att få göra något. Han har kommit från Obbnäs och vill inte uppge sitt efternamn. Däremot säger han att uppdraget är långt ifrån tråkigt.

– Det här är verkligen intressant! Vi följer med en historisk händelse, och deltar själva. Vi kom hit i går och har sovit i tält. Hittills har det varit lugnt.

Trots att de bara hunnit granska trafiken under en natt och en förmiddag har Joonatan noterat att deras närvaro väcker intresse.

– Det kommer "turister" hit för att titta och fotografera. Många ortsbor kommer också hit för att se vad som händer. Det förstår man, det är underliga tider vi lever i.

LUGNT. Stämningen var lugn på lördagsförmiddagen. Bild: Max Nyberg

Blev strandad

En svart skåpbil kör också in till parkeringen, lite på gränsen till fortkörning. Ut stiger en man ungefär i 50-årsåldern, klädd i mörka kläder. Han bär en scarf över ansiktet och bär på en kamera med teleobjektiv – och han är entusiastisk. Han gestikulerar och fotograferar polismännen och beväringarna.

– Det här är historiskt! Sådant här händer bara inte. Så jag dokumenterar allt jag kan. Till exempel fotograferade jag en ambulans som åkte mot Helsingfors. Kanske den transporterade en coronapatient?

Han tittar mot vägen.

– Och där kommer Tullen! Dem har jag inte fotograferat, utbrister mannen innan han igen fokuserar på sin kamera och tullens blå skåpbil som anländer till vägspärren.

På parkeringen finns också en ung man i 20-årsåldern som ser trött ut. Det visar sig att han sovit i bilen över natten eftersom han skulle köra till Kotka och inte hade insett att spärrarna redan var aktiva vid midnatt.

– Jag trodde att vägspärrarna skulle dyka upp i dag. Och eftersom jag blev av med mitt körkort på grund av fortkörning eller något sådant så blev jag här och sov i bilen. Nu väntar jag bara på att någon kan hämta mig och bilen.

STOPP. Så här såg det ut på natten till lördagen när vägspärren nyss hade inrättats. Bild: Bille Sirén

Mer läsning