Nylands alla kommundirektörer kräver frivillig vårdreform på kommunbasis – vill dela upp Nyland i fem områden

Vårdreformen bör vara frivillig för kommunerna, anser varenda kommun i Nyland. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

Kommunerna i hela Nyland vill skrota landskapsreformen och genomföra sin egen vårdreform.

Alla 26 nyländska kommuner och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS har skrivit under ett gemensamt ställningstagande om hur reformen av social- och hälsovården bör genomföras.

Enligt ställningstagandet bör vårdreformen göras på kommunbasis och bygga på frivillighet. De föreslår att Nyland delas upp i fem områden som ansvarar för vårdtjänsterna på basnivå. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt verkar redan i hela Nyland och ska fortsättningsvis ansvara för specialistvården, enligt ställningstagandet.

– En kommunbaserad organiseringsmodell som bygger på kommuner och samkommuner gör det dessutom möjligt att omedelbart inleda reformarbetet inom ramen för den nuvarande lagstiftningen och framför allt att avancera riskfriare och mer behärskat utan en ny, invecklad förvaltningsnivå, står det i ställningstagandet.

Samkommunen Keusote för social- och hälsovårdstjänster i Mellersta Nyland, som redan har inlett sin verksamhet (200 000 invånare: Hyvinge, Träskända, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Tusby).

Västra Nyland (460 000 invånare: Esbo, Grankulla, Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Lojo, Högfors, Kyrkslätt, Vichtis).

Östra Nyland (100 000 invånare: Borgå, Lovisa, Askola, Lappträsk, Mörskom, Pukkila, Sibbo).

Vanda och Kervo (265 000 invånare).

Helsingfors (650 000 invånare).

Mer läsning