Nykomlingar fångade vardagen i bilder

SPINDELMANNENFAN. Navid Afshar, 4,5, poserar framför fotografiet där pappa Mahmud Sanjar Afshar fångat honom i en lekfylld stund på Hoplop. Mamma Soghra Mayeli tar en mobilbild och fortsätter dokumentera vardagen i bild, som här på Östnylands redaktion. Bild: Kristoffer Åberg

Korridorerna på Östnylands redaktion kantas numera av fotografier som invånarna på flyktingmottagningen Poppel i Johannisberg tagit under hösten och vintern. Utställningens namn Den nya årstiden säger mycket om motiven.

Snödrivor tornar upp sig mot husfasaderna vid Ågatan. Glada pulkaåkare poserar vid Borgbacken. Skymningen omfamnar istäckta Borgå å. Upplysta skylfönster lyser i vintermörkret. Fotoutställningen Den nya årstiden på Östnylands redaktion, som i går öppnades officiellt, dokumenterar de över hundra asylsökandens första kontakt bland annat med den smällkalla, finländska vintern.

– Fotomotiven överraskar. Det är intressant att se vad nykomlingarna fastnat för i Borgå. Perspektivet är lite annorlunda och mest slående är kanske de många bilderna på snö och vintermörker. Samtidigt är det roligt att se bilder på både barn och vuxna som tumlar i snön, säger Annika Herviö som fungerat som kurator för utställningen som kom till utifrån en idé av Östnylands opinionsredaktör Jan-Erik Andelin.

I påfallande många av de utställda fotografierna är det glada ögonblick som förevigats. Det kan vara en glad middag hos en finländsk familj som i Mohammed Nooris Hälsa på, tända ljus på begravningsplatsen som i Ali Karim Mohammeds Gravgård, vardagsögonblick som i Aws Jajjus Lidl där en asylsökande står framför en enorm reklamskylt för mat eller en lycklig lekstund som i Mahmud Sanjar Afshars Hoplop.

Oundviklig snö

De flesta av fotografierna är tagna med kameratelefoner och fångar stunder som fått hantverkare, chaufförer, ingenjörer, lärare och läkare från olika länder i Mellanöstern att plocka fram mobilen. Undantaget utgörs av den afghanistanska fotografen Mahmud Sanjar Afshar som fick låna en digitalkamera av Borgåbon Peter Floman och kunde börja avbilda sin nya verklighet.

– Jag har fotograferat massor, men bara en del av bilderna visas på utställningen, säger Sanjar Afshar.

Den finländska naturen var det första som fångade hans uppmärksamhet, och många av hans fotomotiv har en naturkoppling. Den smällkalla vintern och snön var element som inte gick att undkomma.

– Snön låg på marken så länge och det var så fruktansvärt kallt. I Afghanistan brukar det tunna snölagret ligga kvar i max två veckor, men det här ...

Minus 33 grader var det till exempel den februarikväll då han var ute och promenerade med sonen Navid, 4, sovande i vagnen. Då tog han en kyldallrande bild med ryggen mot ån och linsen vänd mot Mannerheimsgatans bro och julgransdekorationerna, för att sedan springa hela vägen tillbaka till Poppel för det var så kallt.

Fascinerande finländare

Det andra som väckte hans nyfikenhet var finländarna och deras vardag. Efter ankomsten till Finland bodde familjen en tid på ett asylcenter i Helsingfors innan placerades i Borgå. Här överväldigades Mahmud Sanjar Afshar och hans fru Soghra Mayeli av all vänlighet som ortsborna visade

– Folk är så trevliga och tar kontakt, vi har fått många finländska vänner. Jag skulle gärna ha fotograferat flera Borgåbor som jag mött men de flesta är blyga och har inte velat ställa upp, säger han.

Sanjar Afshar klassar sig själv som hobbyfotograf trots att han drev en egen fotobutik i Iran i tre års tid och fotograferade bland annat ceremonier av olika slag. Före det, redan under ungdomsåren i Afghanistan, lärde han sig fotohantverket via en fotograf i Kabul. I framtiden hoppas han studera fotografi och drömmer om en karriär som professionell fotograf, kanske på en dagstidning.

För en tid sedan flyttade familjen till Orimattila – frun Soghra ville ha ett eget kök att husera i. Nu studerar de finska två gånger i veckan och väntar hoppfullt på att beslutet om uppehållstillstånd ska komma. Afghanistan är inget alternativ.

– Där finns ingen framtid för oss, säger Mahmud Sanjar Afshar.

Fotoutställning på tidningen Östnylands redaktion, Linnankoskigatan 28, Borgå.

Utställningen dokumenterar den första vintern i Borgå såsom invånarna på flyktingmottagningen Poppel i Johannisberg upplevt den. Bilderna är huvudsakligen tagna med kameratelefon,

Kurator för utställningen är Annika Herviö, idén är Jan-Erik Andelin.

Utställningen pågår maj månad ut och är öppen mån-fre klockan 8–16. Fritt inträde.

Mer läsning