Nyhetsrullar visas på månatligt filmmaraton i Topeliussalen

MÄNNISKANS LOTT. Hannu-Pekka Björkman spelar huvudrollen i filmen Ihmisen osa som baserar sig på Kari Hotakainens roman. Filmen visas under vårens första Cinema Nikkilä-veckoslut. Bild: Kuokkasen Kuvaamo

Sibbo har ingen biograf och filmglada ortsbor har hittills fått lov att söka sig utanför kommungränserna för att se nyhetsfilmer på vita duken. Nu blir det ändring: i vår blir det filmmaraton i Topeliussalen i Nickby, en gång i månaden.

Det är ingalunda första gången som Topeliussalen förvandlas till biograf för en kväll – Sibbo kommun har också tidigare ordnat filmkvällar i Nickby och visningarna har varit populära. Nu tar man filmsatsningen ett steg vidare och går in för regelbundet återkommande filmkvällar på rubriken Cinema Nikkilä.

– Vi ordnar filmmaraton i Topeliussalen en gång i månaden. Sibbo kommun har gått in för ett samarbete med det finländska familjeföretaget Storyhill, säger Kimmo Sillanmikko, koordinator för kultur- och fritidstjänster i Sibbo.

Kompanjonskapet medför en avgörande skillnad till tidigare filmkvällar i Topeliussalen: Med Cinema Nikkilä får Sibboborna chansen att se aktuella filmer som precis haft finländsk biopremiär – på hemmaplan.

– Sibbo är ett växande område och eftersom det inte finns någon biograf på orten, så ville vi ge kommuninvånarna möjligheten att se på nya och efterfrågade premiärer på hemmaplan, säger Taina Itämäki från Storyhill.

Vi ordnar filmmaraton i Topeliussalen en gång i månaden.

Pinfärska filmer

Vårens första filmfest i Topeliussalen ordnas helgen den 18–19 januari och då bjuds publiken på en rad pinfärska filmpremiärer. Sammanlagt visas åtta långfilmer på vita duken: tre på fredagseftermiddagen och -kvällen samt fem under lördagen, och det dukas upp rullar för alla smaker.

Barnfilm, drama, biografi, action ... utbudet är minst sagt brett när Cinema Nikkilä får premiär, och först ut är bland annat Klaus Härös nyaste långfilm Okänd mästare, som fått lysande recensioner i en rad tidningar. Mera inhemskt blir det i form av Människans lott (Ihmisen osa), en film som baserar sig på Kari Hotakainens roman och i form av det biografiska dramat Juice, om den finska sångarikonen Juice Leskinen.

OKÄND MÄSTARE. Klaus Härös långfilm om den ålderstigen konsthandlare som vill göra ett sista klipp fick biopremiär förra veckan. Pirko Lonka spelar dottern som alltid fått kommit i andra hand. Bild: Cata Portin

 

Hela familjen kan å sin sida njuta av Ada, Glada och sömnklockan samt Lilla Ailos stora äventyr medan nyversionen av världens sånggladaste barnflicka, Mary Poppins återkomst, torde locka såväl gammal som ung. Når moderna-Mary Amy Adams upp till Julie Andrews klockrena stämma i ursprungsfilmen från 1964?

– Filmutbudet är mångsidigt och tanken är att alla ska hitta sina favoriter. Vi hoppas att både yngre och äldre tar chansen att se film i Topeliussalen, säger Kimmo Sillanmikko.

Action med effekter

För vänner av fart och fläng visas den finländska framgångssagan Iron Sky – The Coming Race som faktiskt har biopremiär den 16 januari, bara ett par dagar före visningen i Nickby. Filmerna i Topeliussalen visas med den senaste biograftekniken så bland annat Iron Skys effekter lär komma till sin rätt.

Filmutbudet är mångsidigt och tanken är att alla ska hitta sina favoriter.

– Tekniken byggs upp på plats, varje gång, bland annat med stor vit duk, filmprojektor och ljudåtergivning. Det är också därför som det lönar sig att visa flera filmer på en och samma gång, säger Sillanmikko och tillägger:

– Popcorn, godis och läsk hör också till konceptet.

Under våren ordnar Sibbo kommun och företaget Storyhill månatliga filmvisningar i Topeliussalen som finns i anslutning till Sibbo huvudbibliotek i Nickby.

Filmerna som visas är bioaktuella och den första filmhelgen ordnas fredag-lördag 18–19 januari och då visas följande filmer:

Fredag klockan 15 Lilla Ailos stora äventyr (K7), klockan 17 Okänd Mästare (S), klockan 19 Iron Sky The Coming Race (åldersgräns ej ännu specificerad), biljetterna kostar 11 euro.

Lördag klockan 11.30 Ada, Glada och sömnklockan med svensk text (S,), klockan 13 Lilla Ailos stora äventyr med svensk text (K7), klockan 14.45 Mary Poppins returns textad till finska och svenska (K7), klockan 17 Människans lott (K12), klockan 19 Juice med text på finska och svenska (K7), biljetterna kostar 11 euro med undantag för Ada och Glada som kostar 9,50 euro.

För närmare information se www.storyhill.fi och www.facebook.com/cinemanikkilä.

Biljettförsäljning i Topeliussalens foajé 30 minuter före första filmvisningen samt via privatmeddelande till Cinema Nikkiläs Facebook-sida eller via e-post till info@storyhill.fi och tfn 0400–465 835.

Mera action blir det under vårens kommande Cinema Nikkilä. Programmet för filmerna som visas i Topeliussalen den 8–9 februari, den 15–16 mars och den 12–13 april är ännu inte spikat, men åtminstone visas premiärer som Röjar-Ralf kraschar internet, Green Book, Lego Movie 2 och en rad Oscarsnominerade filmer.

Blir det en fortsättning i höst?

– Det hoppas vi förstås på, men det förutsätter att Sibboborna är flitiga filmtittare i vår, säger Kimmo Sillanmikko.

Hur det ser ut för Cinema Nikkilä framöver beror också på hur renoveringsplanen för Topeliussalen ser ut. Meningen är att salen, som finns i anslutning till nyrenoverade Sibbo bibliotek, ska fräschas upp med start i början av nästa år.

Det finländska familjeföretaget Storyhill turnerar med filmer bland annat i Helsingfors, Kervo, Mäntsälä och Sibbo. Utöver film visar företaget även inspelningar av klassiska konserter, rockkonserter, shower och utställningar från olika håll i Europa.