Nyheter kommer via sociala medier

SKOLBESÖK. Lypaeleverna Christoffer Söderström, Leo Virta, Benjamin Carlsen, Victor Kasurinen, Kim Mehtonen och Calle Suhonen besökte Östnyland på måndagen, i sällskap av lärarna Helena Nyholm och Karin Björk. Bild: Robin Halttunen

Tidningsveckan inleddes i går. Fram till den 2 februari är tidningar och media tema i många skolor.

I år läggs betoning på etik och mediernas trovärdighet. Tidningen Östnylands redaktion fick besök på måndagen av en grupp åttondeklassare från Lyceiparkens skola, och under en timme presenterade chefredaktör Helén Kurri tidningen för ungdomarna, kanske kommande tidningsläsare.

Hur ser din arbetsdag ut, varför valde du den här branschen, tycker du om ditt jobb var några av frågorna som ställdes under besöket.

Under besöket fick också ungdomarna svara på frågor om sina egna medievanor. Papperstidningen väckte inget större intresse, och nyheter om sådant som händer i Borgå får de unga främst via andra kanaler, som till exempel Snapchat, en smarttelefonapp för att dela bilder och annat material. På frågan vilka nyheter som är intressanta och som man helst läser svarade de flesta sport. Presidentvalet i söndags var en nyhet som så gott som alla hade läst om, och även nyheten om att Ikeas grundare Ingvar Kamprad hade dött intresserade.

Även läraren Karin Björk svarade på samma frågor som eleverna. Hon betonade att det är viktigt att veta vad som händer i Borgå, att man är medveten om vad som diskuteras. Lokala och aktuella nyheter, till exempel nyheter om skolorna i Borgå, är sådant som Karin Björk gärna läser om i lokaltidningen.

– Mediernas utmaning är att vara tillräckligt intressanta och relevanta för unga. Vi når vuxna och äldre bra, och jag hoppas att även fler unga ska bli intresserade av det som händer i deras omgivning, säger Helén Kurri.

Mer läsning