Nygammal webbplats marknadsför Liljendal

PÅ KARTAN. Ett flygfoto över Sävträsk är en av de bilder som hittas på Liljendal.fi. Bild: Arkiv

Med nytt och fräscht innehåll på webbplatsen Liljendal.fi vill Liljendalborna rikta blickarna mot sin hemtrakt.

Lovisa stads utvecklingsdirektör och Liljendals tidigare kommundirektör Sten Frondén berättar att webbplatsen liljendal.fi funnits kvar som webbadress efter det att kommunen gick ihop med Lovisa.

– Men den har saknat innehåll och länkat vidare till Lovisa stads webbplats.

Lovisa stads utvecklingstjänster har gett ett finansiellt bidrag till webbplatsbygget.

– I vårt näringslivsprogram har vi förbundit oss till utvecklingsåtgärder för stora utvecklingscentra och i fjol stödde vi ett motsvarande projekt i Strömfors på samma sätt. Vi vill aktivera näringslivet och erfarenheterna från Strömfors är goda.

Företagarföreningen i Liljendal hör till de drivande krafterna bakom webbplatsen.

– Initiativet till webbsidan kom från olika håll och under vårvintern ordnade vi en träff om saken. Mats Tuominen från kommunikationsbyrån MAZ var på plats och presenterade sitt förslag och vi var alla överens om att gå vidare med arbetet, säger Ted Nybondas, ordförande för företagarföreningen.

Öppen för alla

På webbplatsen hittar man flera företagspresentationer, till exempel Café Lilja, Jan-Mikael Evertsons höproduktion och Ted Nybondas köttproduktionen, men också ideella föreningar som Sävträsk FBK och Liljendal ungdomsförening. Annat matnyttigt är till exempel att den som vill bygga sitt drömhus i Liljendal beviljas 30 procents rabatt om tomten reserveras 2017.

– Riksväg 6 är livligt trafikerad väg som går rakt genom Liljendal. Vi bör utnyttja läget bättre och därför har vi redan ansökt om att få lov att sätta upp reklamskyltar för Liljendal, säger Ted Nybondas.

Företagarna har betalat en viss summa för synligheten på Liljendal.fi. Nybondas betonar att alla lokala företagare välkomnas med mot en liten peng.

– Man behöver inte göra något själv. Mats Tuominen intervjuar, fotar och skriver presentationen. Om företaget har en egen webbsida går det bra att länka till den.

Den 22 december 1791 godkände Gustav III friherre Gustaf Mauritz Armfelts anhållan om att Sävträsk församling skulle lösgöra sig från Pernå moderförsamling och bilda en egen kapellförsamling.

År 2009 hade Liljendal 1 472 invånare.

Verkade som självständig socken/kommun i 217 år.

Fusionerades med Lovisa 2010

Historiken ”Liljendals kommun” kan köpas av Liljendal hembygdsförening.

Källa: www.liljendal.fi

Mer läsning