Nya visioner för Borgå centrum

TORGMILJÖ. Vad sägs om ett torg som ser ut så här? Bild: Borgå stad

Tre stadscentra är ett hot och en möjlighet. Det anser kollektivet Uusi kaupunki, som nu utarbetat fem framtidsvisioner för att utveckla stadskärnan. Ett förslag är att ett eldrivet "bodtåg" ska förena Gamla stan, centrum och västra åstranden.

Uusi kaupunki, ett kollektiv av unga arkitekter, ordnade som bekant i april en stadsworkshop där stadsborna kunde medverka. Intresset var stort och också beslutsfattare och fastighetsägare ställde upp.

Nu finns alltså fem visioner som i detalj går att bekanta sig med på stadens hemsidor.

Stadsplaneringschef Eero Löytönen hoppas att arkitekternas visioner ger nya impulser för att utveckla platsen.

– Diskussionen med fastighetsägarna fortsätter i snabb takt, lovar han och påpekar att staden inte kan utveckla området ensam, fastighetsägarnas insatser är viktiga.

Han anser att de visioner som nu finns till pappers är intressanta på många sätt.

– Om de motsvarar de lokala önskemålen är förstås en annan sak, det kan jag inte ännu uttala mig om.

Ett kulinaristiskt handelskvarter, vinterträdgård och stadsodling i ett grönt kvarter, en saluhall med kaféer och restauranger, en liten evenemangspaviljong, konstmuseum och hotell – idéerna för centrum är många.

Fem unga arkitektbyråer från Uusi Kaupunki -kollektiivi har deltagit i arbetet: Avarrus, MUUAN, Virkkala de Vocht arkkitehdit, Kaleidoscope och Studio Puisto.

Omformat torg

Man har bland annat tänkt om beträffande torget och placerat ut olika funktioner på nya platser. I torgvisionerna finns exempelvis ett allaktivitetsrum, som kan hyras för exempelvis familjefester. Busstationen och taxistationen har i visionen byggts om, i den mysiga saluhallen finns gott om butiker och kaféer. Torget har också prytts med konstverk.

Runebergsesplanaden har kopplats samman med stadsparken och även torgområdet har en grön axel.

Den nya busstationen har placerats i hörnet av Lundagatan och Fredsgatan.

En nybyggnad bakom stadshuset finns med i visionerna och de två husen förenas med en luftbro. I detta komplex finns en massa aktiviteter. Här finns bland annat Borgå Fablab, en innovationsplats för uppfinningar och framtidsidéer. En turistbyrå finns också vid torget och i stadens showroom får man bekanta sig med alla produkter som tillverkas i Borgå.

Här pågår också en kontinuerlig Slush, där stadsbor, beslutsfattare och företagare för fram idéer och sparrar varandra.

Flera tillbyggnader får rum i centrum, vissa nuvarande hus rivs och ersätts med nya. Kärncentrum lever från morgon till kväll och bidrar till gemenskap.

Livsstilsstad

Kollektivets arkitekter framhåller att stadens centra ska utvecklas så att de inte konkurrerar med varandra. Det är exempelvis fel att locka stora kedjor till fel platser. Då föreligger faran att en av landets äldsta städer förlorar sin profil.

De olika centra kan kopplas ihop exempelvis med en eltågförbindelse. Själva tåget kunde ha ett utseende som för tankarna till strandbodarna.

Arkitekterna tror att Borgå kan bli känd som en livsstilsstad med egen profil. Närheten till huvudstadsregionens universitet, högskolor och storföretag kan bidra till att intressanta uppstartsföretag väljer att etablera sig här.

Kollektivet Uusi kaupunki presenterar 5 visioner.

De går att läsa på stadens webb.

I dag, tisdagen den 16 maj klockan 17 kan allmänheten bekanta sig med planerna.

Ett öppet evenemang hålls i stadshusets fullmäktigesal.

Adressen är Stadshusgatan 9, andra våninngen.

Mer läsning