Nya vindar i centrum-Citymarket

KÖPMAN. Marko Kindstedt ska lämna Lovisa och ta över Citymarket i Borgå tillsammans med kollegan och frun Susanna Kindstedt. Bild: Arkiv/Max Nyberg

K-Supermarket i Lovisa förlorar sina köpmän när Marko och Susanna Kindstedt byter ort.

Det blir förändringar på matbutiksfronten i Östnyland. K-Supermarket i Lovisa har i nio år drivits av Marko och Susanna Kindstedt, men meningen är nu att flytta till Borgå och ta över Citymarket i centrum.

Skiftet äger rum den 1 juni, men Kindstedtarna håller i trådarna i Lovisas två butiker tills man hittar en ny köpman där.

Hård konkurrens

Köpmannaparet har bråda tider just nu. Meningen är att flytta tillbaka till hemstaden Borgå tillsammans med familjen som inkluderar tre barn och en stor hund. Det betyder att man inte bara flyttar företaget, utan också att familjen försöker sälja huset i Lovisa och hitta ett nytt hus i Borgå.

Marko Kindstedt är uppspelt över ortsbytet, och säger att det är självklart att Borgå centrum ska ha en bra matbutik. Det innebär ändå att han tar över i en stad med stenhård konkurrens, där man sannolikt dessutom ser ytterligare en Citymarket på västra åstranden i framtiden.

– Visst är konkurrensen hård, men centrum har till exempel busstationen och arbetsplatser. Det finns plats för en matbutik, och den ska vara bra.

Marko Kindstedt återvänder därmed till butiken som han jobbade på i elva år.

– Jag känner butiken, och vi kommer båda från Borgå. Så det är lite av en comeback. Det var också en orsak till att jag valde att ta över.

Det innebär ändå en ganska arbetskrävande sommar, med en butik i Borgå och två i Lovisa.

– Med kunnig personal kommer det ändå att lösa sig bra.

Kommande renovering

Själva butiken börjar ändå vara lite sliten, och Kindstedt påpekar att en renovering kommer att bli aktuell. När den äger rum och vad exakt man gör är ännu oklart, men oundvikligt är det. Det innebär också att företagarparet själva får sätta in en del kapital i processen.

På frågan om han kommer att överväga möjligheterna att få in en Alkobutik i lokalerna blir svaret svävande positivt. Först är svaret ett bestämt "ingen aning", men det övergår fort i tankar på att det nog skulle behövas.

– Fastighetsägaren sköter sådant. Men det är klart att det har varit tal om saken sedan Alko försvann från centrum. Det skulle göra gott om man fick dem tillbaka.

Det är ändå livsmedel man fokuserar mest på, och Kindstedt ser att centrumbutiken kommer att få en konkurrensfördel med färskvaror och specialvaror.

– Vi tar ändå över butiken som den är, som en Citymarket och de varor som där finns.

Kindstedt tillägger att han ser det som en självklarhet att flytta såväl företaget som familjen till Borgå.

– Jag vet inte om det är gammalmodigt eller nymodigt, men jag har alltid ansett att man ska betala skatt där företaget finns.