Nya vindar blåser – Hunters har föryngrats rejält

FÖRYNGRING. Ungefär två tredjedelar av förra säsongens trupp har lämnat Hunters. Bild: Tommi Willberg

Förra säsongen var resultatmässigt den bästa som Borgåklubben Hunters någonsin haft. Bara ungefär en tredjedel av fjolårets spelare finns kvar då ett rejält föryngrat Hunters jagar nya framgångar i Finlandsserien.

Ungefär två tredjedelar av Borgålaget Hunters trupp var nya ansikten då Hunters inledde årets Finlandsserie med en förlust (1–3) borta mot nykomlingen Kiekko-Espoo och med en hemmaseger (6–4) mot S-Kiekko.

En hel del har hunnit hända i Hockeyfinland sedan Hunters rekordbra säsong tog slut i Finlandsseriens semifinaler i våras. Mestislaget Espoo United gick under och följderna påverkade också Finlandsserien då ett kabinettbeslut ledde till att klassiska Esboklubben Kiekko-Espoo återupplivades och placerades i Finlandsserien.

Kiekko-Espoo startade i praktiken sitt lagbygge från noll vilket bland annat påverkade Hunters i den mån att fem spelare bytte Borgå mot Esbo.

Finlandsseriens belastande schema var också orsaken till att ytterligare fem Huntersspelare valde att byta till Sibbolaget Wolf som håller till i division 2. Totalt har Hunters 16 nya kontraktspelare i sin trupp – lika många som lämnat sedan slutet av förra säsong, enligt hockeydatabasen Eliteprospects.

– Det är inte vanligt med så stora lagförändringar. Det tåls inte att bygga om från början varje år, berättar Hunters ordförande Markku Välimäki.

Truppens medelålder är bara 21,88 år jämfört med 25,1 år förra säsongen.

– Det var ett strategiskt beslut att föryngra laget. Vi har ett bra, snabbt spelande lag och vi har lyckats bygga ett lag som fyller alla mått, säger Välimäki.

Den stormiga transfersommaren ledde till att lagbygget dröjde lite längre än förväntat och Välimäki berättar att man ännu vill göra ett precisionsförvärv inom kommande dagar. Sedan har färska chefstränaren Sami Ryhänen, som var ex-coachen Tero Määttäs assisterande tränare under de tre senaste åren, sitt lagpussel klart.

Kritik

I år spelar hela 17 lag i Finlandsserien. Välimäki menar att nivån i serien blir allt bättre men också på nationens tredje högsta nivå finns faktorer som ordföranden riktar kritik åt – inte minst sättet hur Kiekko-Espoo kunde valsa in i serien och börja ett nytt ligaprojekt i Finlandsserien.

– Kiekko-Espoo kom köksvägen till serien. Det är ovanligt och mot normala regler och principer. Vi kritiserade det skarpt men nu är det gjort och man kan inte göra något åt det. Finlandsserien är en krävande serie men den är lite för stor. 12-14 lag skulle vara bättre, säger Välimäki.

Hunters officiella målsättning är att nå slutspelet, men något övre tak har klubbledningen inte satt. På förhand sett är just Kiekko-Espoo, Pyry och Hokki favoriter och de lag som på allvar jagar en plats i Mestis. En roll som svart häst har Hunters knappast något emot.

17 lag spelar en grundserie där lagen möts hemma och borta.

Efter 32 matcher delas lagen upp i en övre (åtta lag) och i en nedre (nio lag) slutserie.

Efter de enkla slutserierna (sju-åtta matcher) går de sju bästa lagen från övre slutserien till kvartsfinal. Den övre slutseriens åtta möter den nedre slutseriens vinnare i en direkt avgörande match vars vinnare tar den sista kvartsfinalplatsen.

Säsongen tar slut för den nedre slutseriens lag på placeringarna 2-5. Lagen på placeringarna 6-9 kvalspelar.

Kvartsfinalerna spelas enligt bäst av fem (tre segrar), likaså semifinalerna. Semifinalvinnarna går till Mestiskvalet där man möter de två sämsta lagen i Mestis i en bäst av sju-serie (fyra segrar).